Kultura
110

Goran Lizdek otvara izložbu odabranih radova: Plakat mora plijeniti pažnju

Klix.ba
Grafički dizajner i fotograf Goran Lizdek organizira samostalnu izložbu odabranih plakata nastalih tokom protekle decenije, tematski vezanih za oblasti kulture - muziku, teatar i film. Otvorenje će biti upriličeno večeras u 19:00 sati u galeriji Collegium artisticum.

Izložba je retrospektivnog karaktera, a bit će predstavljena selekcija od 24 plakata koji su nastajali u protekloj deceniji. Među njima su i oni za Jazz Fest, Dubioza kolektiv, pozorišne predstave, muzičare...

Lizdek za Klix.ba ističe da je od svih medija plakat vjerovatno najreprezentativniji i najprepoznatljiviji medij grafičkog dizajna.

"U plakatu su sažete fundamentalne vrijednosti grafičkog dizajna kao profesije, a to su da plakat mora plijeniti pažnju posmatrača istovremeno i na informativnom i emotivnom nivou. Stoga to je medij s kojim najviše uživam raditi zbog njegovih komunikativnih i estetskih vrijednosti", rekao je Lizdek.

Goran Lizdek
Goran Lizdek

Rođen je 1982. u Sarajevu, a studirao je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti također u Sarajevu. Grafičkim dizajnom i fotografijom aktivno se bavi posljednjih 15 godina. Veći dio tog vremena proveo radeći kao slobodni umjetnik za razne lokalne klijente i agencije.