Kultura
0

Golubović: Srđan Aleksić je filmom "Krugovi" dobio drugi život

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Srbijanski reditelj Srdan Golubović je na početku razgovora publikom na Festivalskoj terasi priznao da je još uvijek izuzetno potresen reakcijama sarajevske publike na njegov film "Krugovi" koji je sinoć prikazan u ljetnom kinu Metalac.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Bila je to jedna izuzetno dirljiva projekcija. Trebalo nam je neko vrijeme da se oporavimo. Upravo zbog toga, Nebojša (Glogovac op.a) nije mogao danas doći", rekao je Golubović koji u programu Kafa sa...gostovao sa scenaristicom Melinom Pota Koljević.

Govoreći o razlozima zbog kojih je odlučio herojski čin Trebinjca Srđana Aleksića prenijeti na filmsko platno, Golubović je kazao da je ideja nastala još 2007. godine na festivalu u Visbadenu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"U to vrijeme je priča o Srđanu Aleksiću postajala aktuelna u srbijanskim medijima. Nismo željeli raditi ratni film već film o tom herojskom činu i kako ono utječe na nas i mijenja naše živote. Razmišljali smo da li je u tom strašnom ratu bilo nešto ljudski i humano. Srđanova priča nam je dala energiju i spoznaju da i u vremenima zla ljudi mogu biti ljudi", rekao je Golubović.

Melina Pota Koljević je kazala da Srđanov čin nosi veličinu jedne antičke tragedije.

"Srđan Aleksić zaslužuje drugi život i mislim da ga je ovim filmom dobio", istaknula je ona.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Proces nastanka filma trajao je dvije i pol godine, a krenuo je od toga kako Alen Glavović, Bošnjak kojeg je Aleksić spasio u Trebinju 1993. godine, danas živi i kakva je njegova perspektiva.

"Razmišljali smo o tom čovjeku koji je izuzetno dobar, svake godine posjećuje Srđanov grob i pomažu njegovom ocu. Stoga, nismo htjeli raditi rekonstrukciju samog događaja već smo bili inspirirani plemenitišću Glavovića, Aleksića i njegovog oca", rekla je scenaristica filma "Krugovi".

Golubović je dodao da je cijela ekipa osjećala veliku odgovornost da napravi pošetb i istinit film koji će na dostojan način prenijeti herojsko djelo Srđana Aleksića na filmsko platno.