Sarajevska filharmonija
0

Gokmen i Askin otvaraju koncertnu sezonu

Sarajevo-x.com
Rengim Gokmen
Rengim Gokmen
Nakon protekle, uspješne, koncertne sezone, Sarajevska filharmonija u septembru mjesecu 2011. godine započinje novu, sa koncertom na kojem će uz domaći simfonijski orkestar nastupiti vodeći umjetnici današnjice u Turskoj.

U Narodnom pozorištu Sarajevo će 22. septembra biti otvorena nova koncertna sezona Sarajevske filharmonije. Na koncertu otvorenja svoj performans će također izvesti svjetski poznati turski violinista, virtuoz Cihat Aşkın, međunarodni predstavnik turske škole violine, koji je učestvovao na velikim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, osvajajući brojna priznanja.

  Koncert otvorenja će voditi svjetski poznati dirigent iz Turske Rengim Gökmen, koji je stalni član Savjetodavnog komiteta Turske i Međunarodnih umjetničkih festivala Istanbula. Pored intenzivnih programa koje izvodi u Turskoj i dalje radi kao dirigent po cijeloj Evropi. Trenutno vrši funkciju šefa dirigenta i umjetničkog direktora Predsjedničkog simfonijskog orkestra ali i generalnog direktora Državne Opere i Baleta Turske.

  Na koncertu će u prvom dijelu programa biti izvedena djela poznatog turskog kompozitora Ulvi Cemal Erkina: "Simfonijski stav" zatim „Koncert za violinu i orkestar“, dok nas u drugom dijelu koncerta očekuje djelo gotovo mistične transcendencije koje vode kroz doživljaj dualnosti, suprostavljenost sjetnih, melanholičnih emocija, ozbiljnosti i težine i rapsodije koja doseže svoj vrhunac i vodi u ekstazu doživljaja slušaoca samog djela. Sve ovo u sebi nosi Brahmsova „Simfonija no. 4, op. 98, e-mol“, koja je posljednja u nizu stvaranja njegovih simfonija.

  Ovu sezonu otvaraju gosti iz Turske, a Ambasada Republike Turske, zajedno sa svojim predstavnicima za kulturu i turizam, je pokrovitelj samog koncerta.

  Koncert će se održati 22. septembra 2011. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 20:00 h. Ulaznice za prodaju će biti dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u redovnim terminima od 9h do 12h i od 16h do 19h.

  Sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 033 66 65 20 ili na e-mail: <a class="text-magazin hover:underline" href="mailto: [email protected]">[email protected]</a>.