Kultura
0

Gojina slika izložena prvi put od 18. stoljeća

FENA
Autoportret Francisca Goye
Autoportret Francisca Goye
Slika španskog slikara Francisca Goye napravljena 1783. godine, koju javnost nikada nije vidjela, bit će prvi put izložena u proljeće 2007. godine u Saragossi, prijestonici regije Aragon, nakon restauracije u madridskom muzeju Prado.

"Portre Luis Marie od Burbona i Valabrige", prvi potret dječaka koji je Goya (1746-1828) naslikao, kupile su aragonske vlasti za 10 miliona eura od potomaka jednog ogranka španske kraljevske porodice, koja je sliku posjedovala 223 godine.

Dobro očluvna slika je "praktično u onom stanju u kojem ju je Goya ostavio", izjavio je u ponedjeljak pomoćnik direktora muzeja Prado Gabriele Finaldi, prilikom prezentacije ovog djela predstavnicima medija.

Slika predstavlja šestogodišnjeg sina brata španskog kralja Karla III, a načinjena je u trenutku kada je Goya počeo slikati za kraljevski dvor. Sličan portret njegove mlađe sestre, vojvotkinje od Chinchona, nalazi se u Nacionalnoj galeriji u Washingtonu.

Poslije male rastauracije, slika će biti izložena u pokrajinskom muzeju u Saragossi. Goya je porijekom iz Aragona. Njegove najpoznatije slike su "Gola Maja" i "Strijeljani 3. maja 1808.", a izložene su u Pradu.