Kultura
0

Gojer pisao Inzku tražeći pomoć za smještaj bh. pisaca

FENA
Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku upozoravajući ga na činjenicu da bh. pisci ne mogu ostvariti egzistencijalnu pretpostavku za rad zbog zastoja u raspodjeli imovine nekadašnje Republike Bosne i Hercegovine.

On napominje da Društvo pisaca BiH, čiji su članovi pisci iz oba bh. entiteta, zbog neriješenog statusa zgrade u Kranjčevićevoj ulici u Sarajevu nisu u mogućnosti produžiti ugovor o korištenju tog objekta u kojem su bili smješteni niz godina.

Gojer navodi da je objekt trenutno zatvoren i da propada, dok su bh. pisci na ulici.

"Poštovani, gospodine Inzko, kao osvjedočenog prijatelja umjetnosti, pa i umjetnosti lijepe riječi, molim vas da urgentno osobnim autoritetom od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i predsjedavajućeg Komisije za državnu imovinu Zvonimira Kutleše, izdjejstvujete samo ono što biste, siguran sam izdjejstvovali i za svoje austrijske pisce, koji, nažalost, takvih problema nemaju - da nam se na trideset godina produži ugovor o korištenju objekta koji se, tako gordo i danas zove Dom pisaca, a u kojem pisci trenutno ne stanuju", navodi se u Gojerovom otvorenom pismu.

Gojer ističe da je bh. piscima Inzko posljednja šansa, jer niko od bh. ministara, političara ili stranačkih funkcionera do ovog trenutka nije pokazao "čak niti želju da riješi pitanje onih koji su u svim europskim civilizacijama reprezenti nacija i država u svakom pogledu".