Kultura
0

Gojer: Najuspješnija sezona NP Sarajevo u posljednje četiri godine

FENA
Godina na izmaku u Narodnom pozorištu Sarajevo obilježena je kao najuspješnija sezona u posljednje četiri godine, sezona u kojoj je ostvaren najveći prodor na inostrano teatarsko tržište, te sezona u kojoj je ostvareno nekoliko velikih festivalskih uspjeha, kazao je za FENU direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer.

On ocjenjuje kako je riječ o zasigurno najuspješnijem teatru u BiH, s obzirom na to da je u ovoj godini osvojio nagrade na dva najznačajnija bh. festivala – u Jajcu i Brčkom.

Četiri premijerne izvedbe obogatile su repertoarsku ponudu ove teatarske kuće. U okviru Drame, riječ je o "Kraljevu" Miroslava Krleže rađenom u režiji Gradimira Gojera i "Legenda o Ali-paši" Envera Čolakovića u dramatizaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Opera NP izvela je Rosinijevog "Seviljskog brijača", dok je premijerni naslov Baleta bio "Les Sylphides i Paquita".

Najbogatiju ponudu činio je reprizni repertoar, koji su u Drami činile predstave "Tvrđava", "Mjera za mjeru", "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", "Soba", "Priviđenja iz srebrenog vijeka", "Revizor", "Višnjik" te "Pobuna u Narodnom pozorištu", u operi "Figarov pir", "Hasanaginica", "Ero s onoga svijeta", "Toska", Mozartov "Rekvijem" te "Aska i vuk".

"Katarina, bosanska kraljica", "Vragolasta djevojka", "Appassionato", "Of-Of", "Simha" i "Giselle" reprizne su izvedbe Baleta NP.

Ansambl Drame NP gostovao je u Zenici, Tuzli, Splitu, Goraždu, Mostaru, Ljubljani, Novom Sadu, Banjoj Luci, Jajcu, Zagrebu, Istanbulu, Amsterdamu i Brčkom.

Opera je zabilježila gostovanje u Welsu (Austrija), Šibeniku i Bihaću, a Balet u Podgorici (SCG) i Brasovu (Rumunija).

Ugošćeni su i teatri iz Švedske, Narodno pozorište iz Tuzle, HNK Split te HNK Zadar.

Osvojene su i brojne nagrade za pojedinačna ostvarenja, ali i predstave u cjelini.

Tako su na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu i na Susretima pozorišta BiH u Brčkom stručni žiriji ovih manifestacija najboljom proglasili predstavu "Kraljevo", dok je Nagrada publike za najbolju predstavu na Susretima u Brčkom pripala predstavi "Legenda Ali-paši".

Na internacionalnom teatarskom festivalu Dani satire u Zagrebu nagrada Zlatni smijeh dodijeljena je predstavi "Revizor" N.V.Gogolja u režiji Dritera Kasapija.

"Pobuna u Narodnom pozorištu", autorski rad Harisa Pašovića ponijela je specijalnu nagradu stručnog žirija Festivala bh. drame u Zenici, a Vanja Popović nagrađena je na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu za najbolji kostim u predstavi "Kraljevo".

U direkciji Narodnog pozorišta smatraju da je neophodno učiniti napor kako bi se u predstojećoj godini uspostavili fondovi za gostovanja po BiH i inostranstvu.

Gojer ističe da je neophodnost podsticanja gostovanja jedan od uvjeta da se izbjegne zatvorenost i klaustrofobičnost teatarske umjetnosti u BiH, a omogući da jedinu Operu i Balet u državi vide i gledaoci van Sarajeva.

U toku su završne pripreme za izvedbu najpopularnije operete "Šišmiš" Štrausa, koju dirigira Darjana Blaće, a na scenu postavlja Vlado Stančić. To bi ujedno trebala biti prva premijera Narodnog pozorišta u narednoj godini, zakazana za 8. januar.