Projekat očuvanja naslijeđa
0

Goethe-institut u BiH donirao tehničku opremu Kinoteci BiH

FENA
Kinoteka BiH (Foto: Sonar.ba)
Kinoteka BiH (Foto: Sonar.ba)
Direktorica Goethe-instituta u BiH Petra Raymond uručila je danas predstavnicima Kinoteke BiH u Sarajevu tehničku opremu i potrošni materijal za očuvanje, kontrolu i restauraciju filmova u ovoj instituciji, koji su osigurani u okviru projekta "Sačuvati filmsko naslijeđe - unaprijediti filmsku kulturu".

Nabavku opreme omogućila je Savezna Republika Njemačka u okviru Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, u saradnji s Filmskim arhivom u Berlinu.

Vrijednost donacije je oko 7.200 eura, a u paketu su sto za premotavanje rolni, uređaj za mjerenje stepena sakupljanja materijala, noževi za brisanje filmova s preciznim lupama, aparat za mjerenje filma, i druga oprema.

Govoreći o sadržaju donacije, Petra Raymond je kazala predstavnicima medija da je Goethe-institut u Kinoteku BiH prethodno doveo eksperte iz Filmskog arhiva Berlina, koji su dokumentovali situaciju u ovoj instituciji te napravili popis potrebne opreme.

"Glavni tehničar berlinskog Filmskog arhiva također je uradio i tehničku stručnu analizu, u kojoj je precizno objasnio da se s malom količinom tehničke opreme može puno poboljšati situacija u Kinoteci BiH, te sastavio spisak potrebne opreme ovoj instituciji", kazala je ona.

U okviru ovog projekta jedan saradnik Kinoteke BiH je poslan na stručno usavršavanje u Filmski arhiv Berlina da bi se obučio za pravilno korištenje donirane opreme.

Direktorica Kinoteke BiH Devleta Filipović istaknula je da današnja donacija predstavlja zadnju fazu projekta čija je realizacija počela prije pet godina, zahvalivši Goethe-institutu i Republici Njemačkoj na osiguranim sredstvima za uručenu opremu.

"Jedna od prvih faza ovog projekta bila je prikazivanje dokumentarnih filmova iz Sarajevske škole dokumentarnog filma na Filmskom festivalu u Oberhauzenu, a uslijedila je realizacija projekta "Očuvanje i zaštita filmskog materijala" koji je realiziran uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS-a", kazala je ona.

Filipović je ocijenila da će donirana oprema, kao i ona koja je nabavljena u prethodnim fazama projekta, poboljšati rad na zaštiti i održavanju filmskih traka, te njihov kvalitet.