Kultura
0

Goethe institut: 25. marta predstavljanje knjige njemačkog historičara Gerda Koenena

FENA
Goethe institut BiH u saradnji s Internacionalnim festivalom "Sarajevska zima" predstavit će 25. marta knjigu njemačkog historičara Gerda Koenena "Vesper, Ensslin, Baader. Iskonski prizori njemačkog terorizma".

Hrvatski prijevod knjige uradio je publicist Nenad Popović, a objavljena je u izdavačkoj kući "Durieux" iz Zagreba, najavljeno je iz Goethe instituta.

Gosti večeri bit će autor i prevodilac ovog značajnog djela njemačke novije historije.

Knjiga govori o Gudrun Ensslin i Andreasu Baaderu, izvornom paru njemačkog terorizma, jer se izazivanje požara u robnoj kući u Frankfurtu 1968. može nazvati prvim terorističkim napadom.

Oboje su napustili supružnike i djecu da bi se posvetili ideji koja će nakon dvije godine rezultirati osnivanjem terorističke organizacije RAF (Rote Armee Fraktion).

Zbog kojih unutrašnjih konflikta je to urađeno saznajemo tek iz ličnih izjava i izvještaja, a u ikone pretvorene figure dobijaju svoje lice i glas.

Bernward Vesper, sin nacističkog pjesnika Willa Vespera, dugogodišnji vjerenik Gudrun Enssline i otac njihovog zajedničkog djeteta, bio je treći nesrećnik u ovoj priči. U istom haotičnom periodu 1969. i 1970. godine, kada su Baader i Ensslin pobjegli u podzemlje i tu formirali prve naoružane grupe, Vesper je otišao sopstvenim putem.

Zahvaljujući narkoticima, erotskim iskustvima, teoretskoj lektiri i nemilosnoj samoanalizi želio je uništiti sopstveni "fašistički karakterni pancer" i tako postati istinski revolucionar.

Njegov autobiografski izvještaj "Put", nakon što je posthumno objavljen u "njemčkoj jeseni" 1977., najznačajniji je i najautentičniji literarni dokument tadašnjeg procesa radikalizacije.

"Vesper, Ensslin, Baader" dio je historije Savezne Republike Njemačke, a ujedno i ekstremni ljubavni roman, koji čitatelje vodi duboko u srž njemačkog porodičnog romana.

Nakon predstavljanja knjige bit će prikazan film "Black Box BRD" reditelja Andresa Veiela.