Kultura
0

Godišnjica smrti Alekse Šantića

FENA
U povodu godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića danas je potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mičić posjetila Mostar i tom prigodom položila cvijeće i zapalila svijeću na grobu mostarskog pjesnika.

"Danas smo na grobu pjesnika Alekse Šantića kako bi pokazali da unatoč svim problemima i tegobama koje nas prate imamo još uvijek jednu moralnu dimenziju doći ovdje i obilježiti godišnjicu smrti", kazala je u izjavi za novinare potpredsjednica Mičić.

Također, Mičić je dodala kako je uvijek potrebno znati da su oni koji su nadživjeli svoje vrijeme ostavili poruku koja govori kako ih ne smijemo zaboraviti te da moramo znati 'da život nije počeo s nama i da s nama ne završava'.

Po riječima federalnog ministra raseljenih osoba Edina Mušića, poznati mostarski pjesnik Aleksa Šantić ostavio je iza sebe nešto što traje vječno, a njegove pjesme žive zauvijek i ne mogu se zaboraviti.

"Refren Šantićeve pjesme 'Ostajte ovdje' je na neki način pečat življenja i suživota na ovim prostorima. Mislim da su ovakvi događaji jako važni i svima koji brinu o obilježavanju ovakvih datuma treba odati puno priznanje i podršku", kazao je Mušić.

Tijekom današnjeg posjeta Mostaru potpredsjednica Mičić otvorit će i Prosvjetnu knjižnicu koja je smještena u Kući Ćorovića u Mostaru.

Govoreći o spomenutoj knjižnici predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" Ratko Pejanović, kazao je kako je ona već dugo vremena pripremana te kako danas posjeduje 1 680 knjiga izuzetne vrijednosti budući da je jedna od njih iz 1732. godine.

Po njegovim riječima, na knjigama je potrebno još dugo raditi, potrebno ih je kontaminirati i kartografski provesti, a što će malo dulje trajati.

Također, Pejanović je najavio kako će u idućem razdoblju u knjižnici biti uposlen i jedan djelatnik koji će moći izdavati i primati knjige kako bi knjižnica bila potpuno u funkciji.