Pohod na sjever Grenlanda
0

Godina dana žrtvovanja za spas jezika koji izumire

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U maloj eskimskoj zajednici na Grenlandu narednu godinu dana provest će britanski antropolog odlučan u svom ambicioznom planu da spasi tamošnji izumirući jezik i tradiciju.

Stephen Pax Leonard živjet će sa Eskimima na sjeverozapadu Grenlanda i snimati njihove razgovore i priče u pokušajima da sačuva jezik kojim govore.

Eskimi ili Inuiti, kako sebe zovu, pod snažnim su političkim i klimatskim pritiscima, tako da se moraju preseliti južnije, a posljednjih 10 do 15 godina proveli su na ovoj lokaciji. Kako se budu selili prema jugu, tako će se i neminovno asimilirati u različitu kulturu i širu zajednicu, a njihov način života će biti izgubljen.

Leonard će stoga u nedjelju doletjeti iz Kopenhagena da dokumentuje njihov jezik kojim trenutno govori oko 1.000 osoba.

Iako mnogi Eskimi govore i danski i grenlandski, njihov primarni jezik je inuktitut.

Britanac je svjestan da će to što pokušava uraditi biti veliki izazov, priznao je u razgovoru za CNN.

"Oni govore vrlo čistim jezikom, djelimično i zbog svoje geograske izolovanosti. Cijela ta kultura bazirana je na pričama koje se prenose s koljena na koljeno", objasnio je antropolog sa Univerziteta Cambridge.

Upornom putniku na Grenland ne ide u korist ni podatak da se u dijelu u kojem će živjeti tokom sljedeće godine prosječna temperatura kreće oko -25 stepeni, iako u toku zime može dosegnuti i -40.

Sjeverni Eskimi žive od lova, nemaju novac niti ekonomiju, a muškarci loveći provode sedmice daleko od domova. Zimi koriste sanke koje vuku psi, a ljeti kajake.

Leonard se nada da će mu lokalni stanovnici dozvoliti da živi sa njima i da zajedno idu u lov. Sa sobom će ponijeti diktafon koji radi i na niskim temperaturama.