Izložbe u Sarajevu
0

Gobac u "B. Smoje", iračke ratne fotografije u "Duplexu"

Sarajevo-x.com
Gobac u galeriji "B. Smoje" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu su u petak uvečer otvorene dvije vrlo zanimljive i kvalitetne izložbe. U galeriji "Duplex" u 19 sati je otvorena izložba fotografija belgijskog ratnog fotografa Laurenta Van der Stockta, dok je u galeriji "Boris Smoje" otvorena izložba slika Davora Gobca.

Fotograf agencije Gamma od 1991. i fotograf američke revije Newsweek od 2001, Laurent prati sve sukobe: od bivše Jugoslavije do Afganistana, od Čečenije do Zaljevskog rata, prolazeći kroz Afriku i Bliski Istok, njegove fotografije prate glavne vijesti međunarodnih novina. Nekoliko puta je bio zarobljen i ozbiljno ranjen. Prvi put u Vukovaru 1991., kada mu geler prolazi kroz lijevu ruku, drugi put 2001. u Ramallahu izraelski snajper mu pogađa koljeno, a u Falujji je ponovo ranjen u ruku.

Davor Gobac, mnogima poznatiji kao frontman grupe "Psihomodo Pop" u galeriji "Boris Smoje" predstavio se retrospektivom svojih "Mazarija" koje su nastajale od 1987. do danas. Na izložbi je predstavljeno 20 radova, a biće otvorena do 10. januara.