Kultura
0

"Go West" na Festivalu u Kijevu i početak distribucije u BiH

Sarajevo-X
U okviru ovogodišnjeg, 35-tog Molodist Film Festivala u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu u četvrtak 27. oktobra 2005. godine prikazan je bosanskohercegovački film Ahmeda Imamovića “Go West” unutar dvorane sa najvećim kapacitetom u sklopu festivala, čuvene Crvene dvorane.

Film je u prikazan u sklopu takmičarskog programa, u konkurenciji sa 12 najboljih ostvarenja Evropske kinematografije, čija su prikazivanja još u toku. Crvena dvorana je bila ispunjena, unatoč pomjeranju termina prikazivanja filma "Go West" uslijed određenih komplikacija sa drugim projekcijama. Publika je sa strpljenjem dočekala prezentiranje ovog filma i ispratila ga sa ovacijama po završetku.

Nakon projekcije filma većina gledatelja je izrazila oduševljenje i zahvalnost zbog prisustva istog u okviru Molodist festivala, inače festivala sa dugogodišnjom tradicijom koji svakako spada među najpoznatije festivale iz regije.

Inače, svečanom projekcijom u sarajevskom kinu UNITIC 04. novembra na koja će biti uprilićena za prijatelje i partnere uz druženje sa protagonistima, konačno kreće bosanskohercegovačka distribucija filma "Go West", dugo očekivanog ostvarenja dobitnika nagrade Felix Evropske filmske akademije Ahmeda Imamovića za kratki film "10 minuta".

Svjetsku i nacionalnu premijeru “Go West” je uz ovacije publike doživio u okviru Open Air Programa 11. Sarajevo Film Festivala, a od tada je izvanredna drama Ahmeda Imamovića obišla Filmske Festivale u Montrealu, Monpeljeu i mađarskom grad Peć, gdje je Mirjana Karanović osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.

Nakon Festivala u Kijevu producentska kuća Kompreks okreće se distribuciji filma na teritoriji BiH. U do sada neviđenom obimu distribucije film "Go West" na turneju u domaćim kinima kreće sa čak 8 kopija.

Film istovremeno kreće u distribuciju od 5. novembra u sarajevskim kinima UNITIC, MEETING POINT, IMPERIJAL i APOLO, u kinu ART u Tuzli, te u kinima u ZENICI, GRAČANICI, MOSTARU i LUKAVCU a u narednih mjesec i pol dana obići će većinu gradova u Bosni i Hercegovini.

Ekipa filma pokloniće se publici na premijerama u nekoliko većih gradova i tako na svoj način doprinijeti što uspješnijoj distribuciji naočekivanijeg bosanskohercegovačkog filma 2005.godine.