Kultura
0

Gluhi glumci izvode "Našu predstavu života" u Sarajevu

Klix.ba
Sljedećeg petka, 17. maja, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu od 18 sati bit će izvedena premijera "Naše predstave života" u izvedbi gluhih glumaca.

U okviru Udruženja gluhih Kantona Sarajevo djeluje dramska sekcija gluhih.

"S obzirom na specifičnost invaliditeta naši članovi su u mogućnosti zadovoljavati svoje kulturno-umjetničke sklonosti samo u okviru Udruženja. Rad dramske sekcije počeo je 2002. godine. U toku svog desetogodišnjeg rada naši članovi uspješno su izveli razne dramske komade. Posebno smo ponosni na adaptaciju Šekspirovog klasika 'Romeo i Julija' i 'Naš san ljetne noći' i to na znakovnom jeziku, zatim 'Venecijanke', 'Dame biraju', 'Smiješne ljubavi', 'Ljubav u tri čina', 'Potraga za blagom', 'Mandragola', 'Smiješne precioze', 'Ljubav na prvi pogled' i 'Naše veliko debelo općinsko vjenčanje'...", ističu iz Udruženja gluhih KS.

U našoj zemlji njihovi glumci predstavljali su se sarajevskoj publici u okviru "Novogradskih dana", kao i prilikom organizovanja premijera u njihovoj organizaciji.

"U inostranstvu naši glumci imali su niz uspješnih nastupa u sklopu Festivala jednakih mogućnosti u Zagrebu, zatim na kulturno-umjetničkim manifestacijama gluhih u Grčkoj (Tessaloniki) u Turskoj (Istanbul) i dr. Publika koja je vidjela ova ostvarenja nisu mogli vjerovati da su gluhi pripremili te predstave sa tolikom profesionalnošću. Organizovanjem premijera i učešćem na različitim festivalima i manifestacijama pruža se mogućnost socijalizacije i integracije gluhih u širu društvenu zajednicu. Ujedno se pruža mogućnost razbijanje predrasuda šire društvene zajednice o mogućnostima i sposobnostima gluhih, te da se upoznaju sa kulturom gluhih", poručili su iz Udruženja.