Kultura
0

Glavni grad BiH otvorio vrata ovogodišnjem 22. festivalu "Sarajevska zima"

FENA
Paljenjem svjetala na uništenoj zgradi pored Parlamenta BiH, zgradi nekadašnjeg Izvršnog vijeća, te podizanjem šest zastava, glavni grad BiH večeras je po 22. put i zvanično otvorio vrata ovogodišnjem Internacionalnom festivalu Sarajevo "Sarajevska zima".

Ovogodišnja kulturna smotra, koja se od 7. februara do 21. marta odvija pod motom "Svjetlost", bit će mjesto susreta umjetnika iz 50 zemalja svijeta, koji će se predstaviti sa 127 različitih programa.

Svjetlosna instalacija na "kosturu od cementa" rad je italijanskog umjetnika Giorgia Andreotta Caloa pod nazivom "It" koji simbolizira prolaznost vremena. Svjetlošću koja prodire kroz ogoljenu konstrukciju nebodera ponovo se postavlja u kontekst ovaj spomenik kulture. Ona izražava stanje grada, zemlju u postanku, između kraja jednog vremena i početka novog dana, novog povijesnog vremena.

Poklonici umjetnosti tokom narednih mjesec i po dana moći će uživati u mnogim muzičkim, likovnim, teatarskim i drugim zanimljivim sadržajima ovogodišnjeg Festivala, a za razliku od dosadašnih, dio festivalskog programa ove će godine ugostiti i okolna turistička zimska središta Igman, Bjelašnica i Jahorina.