Kultura
0

Glas koji ledi vodu i topi led

Sarajevo-x.com
Norveška pjevačica Sidsel Endresen je u samom vrhu norveške muzičke scene već više od dvadeset godina tokom kojih je eksperimantirala sa različitim muzičkim žanrovima od fusiona i jazz-rocka u osamdesetim do slobodnih improvizacija, elektronike i nove muzike tokom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Njeni solo koncerti posebno su iskustvo za publiku jer Sidsel ruši granice između muzičkih žanrova i pozorišne umjetnosti.

Od 1984. godine do danas je je predvodila nekoliko vlastitih bendova i sarađivala sa velikim brojem norveških i međunarodnih savremenih muzičara. Nastupala je kao solista sa big bendovima, horovima i simfonijskim orkestrima, učestvovala u multimedijalnim predstavama, te često samostalno nastupala predstavljajući glas kao solo instrument.

Ova pjevačica koja je osvojila brojne međunarodne nagrada i priznanja, snimila je 16 albuma pod svojim imenom, a na nekim od njenih albuma gostovali su Nils Petter Molvaer, Bugge Wesseltoft, Jon Balke, Django Bates, Christof Lauer i drugi.

Njena solo izvedba je muzikalna, poetična, uzbudljiva i vrlo intimna te kod slušalaca izaziva najdublja osjećanja. Muzički kritičari Sidsel zbog njenih vokalnih sposobnosti uspoređuju sa mađioničarem koji vješto manipulira svojim glasom, a njemački Jazz Zeitung nazvao ju je najoriginalnijom evropskom pjevačicom čiji je glas u stanju da potpuno očara publiku.

"Uvijek iznova otkrivam šta moj glas može, koristim ga u različitim ulogama, ne želim da naprosto prenese emociju ili temu pjesme, već da ima i različite muzičke funkcije“, pojašnjava Sidsel svoju izvedbu koja osvaja čak i one koji ne preferiraju slušati jazz pjevačice. Njezina je interpretacija doista jedinstvena, čudnovata i vrlo zanimljiva kroz tople i zadivljujuće zvuke.

Međutim, najbolja preporuka za njezin koncert svakako je citat Jazzwizea: "Publika ostaje nijema gdje god se Sidsel pojavi. Kad je jednom čujete nećete je zaboraviti dok ste živi. Njezin glas ledi vodu i topi led.“

Sidsel Endresen će se bh. publici predstaviti 3. novembra na Strange Fruits Stageu 11. Jazz Festa Sarajevo 2007. Koncert će se održati u Pozorištu mladih u 17.00.