Kultura
0

VIDEO / "Gitarski heroj" John Scofield u Sarajevu

Sarajevo-x.com
John Scofield
John Scofield
Ovogodišnji međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo predstavit će na glavnoj sceni u Bosanskom kulturnom centru 5. novembra trio američkog gitariste Johna Scofielda.

Po opštem mišljenju riječ je o jednom od "velike trojke" aktuelnih jazz gitarista, kojeg Scofield čini zajedno sa Pat Methenyjem i Billom Frisellom. Njegov utjecaj na sceni započinje sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas je još i jači. Ovaj je umjetnik sarađivao sa najznačajnijim muzičarima svog vremena, a u svojoj diskografiji ima preko 30 albuma koje je snimio kao bendlider različitih sastava.

Scofieldov trio muzička kritika i publika smatraju jednim od najboljih jazz sastava današnjice, a trio osim Scofielda čine i basista Steve Swallow i bubnjar Bill Stewart. Swallow već tri decenije redovito osvaja nagrade u kategoriji najboljeg basiste u godišnjoj anketi časopisa DownBeat. Scofield je treću, vrlo važnu kariku svog trija pronašao u samoukom bubnjaru Billu Stewartu s kojim sarađuje više od dvadeset godina.

Ulaznice za koncert trija Johna Scofielda u pretprodaji će se moći kupiti po cijeni od 24 KM, a na dan koncerta 30 KM. Više informacija na www.jazzfest.ba.