Kultura
2

"Geste i grimase Špire Guberine" u Kamernom teatru 55

Klix.ba
Sarajevska premijera predstave Špire Guberine "Geste i grimase Špire Guberine" (monodrama s pjevanjem i lajanjem) autorice Marijane Nole, prema tekstovima Franza Kafke i Ranka Marinkovića, u režiji Paola Tišljarića, održat će se u subotu, 13. decembra 2014. u 20 sati u Kamernom teatru 55.

Gostovanje predstave, u kojoj pored Guberine igra i Iva Mihelić, organizuje JU Sarajevo art.

Prema riječima Špire Guberine, riječ je o predstavi u kojoj će se obračunati sa svojim dreserima. Tako odmilja Guberina zove svoje režisere s kojima je cijeli svoj glumački vijek sarađivao. U prvi mah predstava se trebala zvati "Majmunska posla".

"Pitanje glumačkog bitka jest ovo: ostati u kavezu kao majmun ili glumiti da si čovjek i tako biti izvan kaveza", kaže Špiro Guberina koji je tokom karijere odigrao cijeli niz likova iz djela Ranka Marinkovića. Zato je i svoju monodramu nazvao po njegovoj knjizi kazališnih kritika i eseja "Geste i grimase". Polazište za ovu predstavu je Kafkin “Izvještaj jednoj akademiji”.

Istaknuti hrvatski glumac, Šibenčanin Špiro Guberina je na svečanosti dodjele nagrada Hrvatskog društva dramskih umjetnička, koja je održana prošlog mjeseca, primio nagradu za životno djelo. Guberini je uručena nagradu za ostvareni rad na kazališnoj sceni u proteklih šezdeset godina, te za preko 200 odigranih uloga.

Špiro Guberina po koječemu je osebujan, "glasa koji poskakuje i brekće, lica naglašena mimikom što na čudesan način spaja komično i tragično, s tijelom koje kao da se srami svoje snage, pomalo povijeno u ramenima kao da nosi teret, ali s rukama koje se otvaraju djeci i nogama koje čaplinovskom gipkošću hrle u susret publici, uvijek prisutan, svijetleći iz prikrajka, jasan i čist, ali korak iza prvih reflektora", stoji u obrazloženju nagrade glumcu prisutnom na kazališnoj sceni proteklih šezdeset godina.

"Majstor komike" široj publici je poznat po ulogama u televizijskim serijama: Velo misto, Prosjaci i sinovi, U registraturi, Jelenko itd. Upisao je Akademiju dramske umjetnosti 1954. godine, zaigrao u HNK-u i tamo se zaposlio, a 1964. u tadašnjem Satiričkom kazalištu Jazavac započeo je karijeru komičara. Zato je osamdesetogodišnjaku Guberini ovo dvostruka obljetnička godina. Ovom predstavom slavi 60. obljetnicu umjetničkog rada i usto obilježava 101. rođendan Ranka Marinkovića.

Ulaznice za predstavu se mogu rezervisati i kupiti na blagajni Kamernog teatra 55 na telefone 033 550-475 i 550 476.