Kultura
49

Genijalni diletanti: Historijski muzej BiH odao počast njemačkoj supkulturi '80-ih

Piše: I. P.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Goethe-Institut Bosne i Hercegovine organizovali su u četvrtak predpremijerno prezentiranje izložbe Geniale Dilletanten, posvećenu njemačkom supkulturi '80-ih godina.

Kustocica izložbe Mathilde Weh je na prezentaciji objasnila kako je sve rezultat ideje o interdisciplinarnoj izložbi koja će povezivati muziku, ples, film Njemačke u vrijeme atmosfere promjene svijeta i borbe protiv vladajućeg sistema.

Na početku 1980-ih godina u Njemačkoj svojim glasnim protestom i ciljanom provokacijom međunarodnu pažnju i priznanje stekla je alternativna umjetnička scena.

"Krajem '70-ih i početkom '80-ih godina prošlog vijeka u Njemačkoj su postojale raznovrsne supkulture, pogotovo kada je riječ o Zapadnoj Njemačkoj, dok je sam Berlin bio grad u kojem se one djelovale u većem intenzitetu", rekla je Weh.

Mnogi su iz Zapadne Njemačke bježali u Berlin kako bi izbjegli služenje vojnog roka, kako bi plaćali manju kiriju i ostvarili jeftiniji život, a sve uz kreiranje muzike i drugih vrsta umjetnosti.

"Valjalo je napraviti odabir eksponata, tako da smo se odlučili za sedam bendova koji su dosta različiti, ali kojima je jednaka samoorganizacija i udaljavanje od mainstream 'stadijumskog roka' koji je tada bio popularan. Zajednički im je i interdisciplinatni pristup jer je se većina bavila likovnom umjetnošću i filmom", podsjeća Weh.

Većina predstavljenih bendova stvaralo je svoja djela u Berlinu, Hamburgu i Dizeldorfu. Ono što je također bilo zajedničko tim grupama jeste nošenje njemačkih imena i pjevanje na njemačkom jeziku.

"Ovdje se mogu vidjeti fotografije, video uratci, filmovi, a možete poslušati i primjere njihove muzike. Tu su i ploče ne samo ključnih sedam bendova nego i drugih predstavnika tog vremena. Inače, bendovi su samostalno dizajnirali omote ploča, sami su organizirali koncerte čime su pokušali biti sami svoji menadžeri kako bi se izdigli iznad sistema", zaključila je Weh.

Na izložbi možete pogledati film sa intervjuima sa protagonistima koji su predstavljeni u sklopu izložbe, a radi se o umjetnicima, dizajnerima i muzičarima.

Izložba će trajati do 6. oktobra, a ulaz je besplatan.