Kultura
0

Generalni direktor UNESCO-a Macura obišao Art depo i Vijećnicu

FENA
Generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura danas je u okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini sa saradnicima obišao Art depo kolekcije Ars Aevi na Skenderiji te Vijećnicu u Sarajevu.

Ovi obilasci prethodili su svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH, na kojem će Matsuura uručiti certifikat Komiteta za svjetsku baštinu o proglašenju Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu spomenikom na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Generalni direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić upoznao je Matsuuru o 15-godišnjem razvoju projekta, koji je nastao kao izraz internacionalne volje prvenstveno regionalnih zemalja za formiranjem zajedničke kolekcije moderne umjetnosti Ars Aevi.

On je kazao da su mnoge zemlje i umjetnici cijelog svijeta već učestvovale u stvaranju kolekcije Ars Aevi te da će se mnoge priključiti u njenom dopunjavanju. Upoznao ga je i o lokaciji iza Historijskog muzeja BiH gdje je planirana izgradnja Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Hadžiomerspahić je naglasio veliki značaj pokroviteljstva UNESCO-a nad ovim projektom, koje datira još od 1999. godine. On očekuje da bi konačna inauguracija Muzeja u Sarajevu mogla biti 2012. godine.

Matsuuru su u hladnoj i porušenoj Vijećnici dočekali gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina te predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Projekcijom kratkog filma o Vijećnici, Matsuura se informirao o prijeratnom životu te institucije i njenom ratnom razaranju. Nakon što je postala mjesto na kojem je izgorjelo više od dva miliona knjiga, prerasla je u simbol stradanja Sarajeva.

Matsuura je obišao i segment izložbe o svjetskom naslijeđu “Kulturno pamćenje, blago koje nestaje” o čijim ga je detaljima upoznala Hadžimuhamedović.

Gradonačelnica Borovac podsjetila je uvaženog gosta da je Generalna skupština UNESCO-a još 1993. godine zauzela stav o nužnosti obnove Vijećnice te njenog knjiženog fonda, jer u cjelini prezentiraju bogatu i isprepletenu kulturnu baštinu Sarajeva te cijele BiH.

Ona je ujedno uputila molbu Matsuuri za pomoć iz fondova UNESCO-a da bi se zgrada Vijećnice što prije obnovila.

Generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura večeras putuje za Mostar, gdje će mu biti uručeno priznanje “počasnog građanina” tog grada.