U oktobru otvaraju novu sezonu
0

Gegić: Idemo dalje unatoč pritiscima na Narodno pozorište Mostar

FENA
Unatoč brojnim finansijskim i ostalim problemima, Narodno pozorište Mostar, kao najstarija i najistaknutija pozorišna ustanova u Hercegovini u oktobru otvara novu 63. pozorišnu sezonu, kazao je u izjavi za Fenu umjetnički direktor NP Mostar Šemsudin Gegić.

Sezona će biti otvorena na sve tri scene NP Mostar i to: ambijetalnoj na kojoj će biti izvedena predstava "Koncept za pticu rugalicu" u režiji Irfana Mensura, velikoj sceni na kojoj će biti odigrana predstava "Buđenje kamenog spavača" autora Šerifa Aljića te sceni "Studija 64" na kojoj će biti izvedena predstava "Soboslikar" u režiji Emira Spahića.

"Namjera nam je da sljedeće godine aktiviramo i četvrtu scenu, pomoćnu scenu NP Mostar na kojoj ćemo izvoditi ništa manje atraktivne predstave, ali manje producentske zahtjevnosti, odnosno, monodrame i duodrame", najavio je Gegić.

U tom kontekstu, NP Mostar je aplicirao na državni konkurs te za ovaj projekt dobio podršku od Grada Mostara i Ministarstva kulture HNK-a.

Također, od ove sezone, najavio je Gegić, NP Mostar ulazi u kadrovsko, repertoarno i potpuno konceptualno redizajniranje Pozorišta.

"Tim ćemo, uprkos retrogradnim snagama, vratiti NP Mostar tamo gdje mu je i mjesto - na sami vrh liste pozorišnih ustanova u BiH i regionu", kazao je Gegić.

Gegić je podsjetio na stalne pritiske koje su na njega, kao umjetničkog direktora NP Mostar, u posljednje vrijeme rezultirali pravom hajkom, te istakao da je nakon neopravdanih napada, dobio podršku osnivača Pozorišta Grada Mostara, nadležnog Sindikata i Ministarstva kulture HNK.

"Iako sam, kao umjetnički direktor NP Mostar, ali i po svom dosadašnjem umjetničkom i profesionalnom dostignuću, 'velika meta0, poručujem pojedincima koji se kriju iza Sindikata NP Mostar i koriste svoje medijske pulene da me blate i lažno optužuju, da njihove 0otrovne strijele' ne mogu dobaciti do mene. U tom kontekstu, nudim onima koji me lažno optužuju da javno objavimo moj program rada i profesionalni CV te njihove CV-je kako bi javnost bila istinito obaviještena o svemu", kazao je Gegić.

Naime, pojasnio je Gegić koji je prije pet mjeseci preuzeo dužnost umjetničkog direktora NP Mostar, pojedinci iz Sindkata NP Mostar optužili su ga da je "napravio više dugova u pet mjeseci nego prošli direktor za osam godina rada".

"Napravili su pamflet s ovim sadržajem, ispisali uvredljive grafite po zgradi pozorišta na moj račun i na kraju me uznemiravali brojnim telefonskim pozivima i pogrdnim riječima", kazao je Gegić.

Dodao je da je nadležna Komisija, u toku primopredaje dužnosti, ustanovila da je NP Mostar napravio dug u iznosu od 240.000 KM. Porezna inspekcija je u posljednja dva mjeseca izvršila uvid u stanje te pronašla još 56.000 KM duga koji je napravilo bivše rukovodstvo.

"Oni su sakrili ovaj dug te su sada, da ta sramota ne bi izašla u javnost, pokušali meni prebaciti svoja nedjela", kazao je Gegić.

Gegić ističe da je pripremio i poslao nadležnima finansijski izvještaj koji pokazuje da je on u proteklih pet mjeseci realizirao dva velika projekta uz pomoć sponzora, te dao plaću uposlenicima.

"Nasuprot teškim uvjetima, mi smo pozitivno poslovali", zaključio je Gegić.