Kultura
2

Galerija "Blackbox": 24. maja otvaranje izložbe "Otmjene svečanosti"

FENA
"Otmjene svečanosti" naziv je izložbe fotografija autora Gjorgjija Mitrevskog koja će biti otvorena 24. maja u sarajevskoj Galeriji BlackBox.

"Otmjene svečanosti" je projekt koji želi prikazati gracioznost, otmjenost, animalnost, intimnost, nevinost i humor ženske prirode, navodi se u saopćenju Galerije "BlackBox".

Fotografije je napravio Gjorgji Mitrevski, a skulpturalne objekte u metalu Biljana Klekačkoska.

Gjorgji Mitrevski je makedonski fotograf koji se sarajevskoj publici prošle godine predstavio izložbom portreta. Za sebe tvrdi da je više slikar nego fotograf. U radovima on često daje likovni tretman fotografskom sadržaju.

Koristeći klasičan pristup kompoziciji i jednim pomalo rembrantovskim tretmanom svjetlosti, u ovom projektu on postavlja ženski akt u gotovo likovni prostor.

Biljana Klekačkoska je poznata makedonska autorica filigranskog nakita. Njen pristup prevazilazi tradicionalne okvire i osvaja prostor koji se često približava skulpturi kao mediju.

Za ovaj projekt ona je izradila skulpturalne objekte u metalu koji imaju ulogu produžetka ženskog tijela u cilju oblikovanja specifičnog sadržaja zasebnih fotografija.