Kultura
28

Galerija 11/07/95 u najužem krugu kandidata za nagradu “Evropski muzej godine 2016”

Anadolija
Memorijalna galerija 11/07/95 ušla je u najuži krug kandidata za nagradu “Evropski muzej godine 2016”.

Odluku da ovu sarajevsku galeriju uvrsti na listu kandidata za nagradu "Evropski muzej godine 2016" donio je Stručni žiri Evropskog muzejskog foruma koji je zasjedao u Zagrebu od 19. do 21. novembra.  

Svečanost proglašenja dobitnika ove prestižne nagrade održat će se tokom godišnjeg okupljanja Evropskog muzejskog foruma (European Museum Forum) od 6. do 9. aprila 2016. godine u Španiji. Tom prilikom će tim Galerije 11/07/95 imati priliku da u sklopu javnog intervjua predstavi rad ove institucije drugim kandidatima, članovima Evropskog muzejskog foruma i muzejskim radnicima, kazali su iz memorijalne galerije 11/07/95.

Nagrada Evropskog muzejskog foruma („European Museum of the Year Award” - EMYA) utemeljena je 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe u cilju prepoznavanja i poticanja inovativnih procesa koji se događaju na muzejskog sceni Evrope. Svake godine cilj je prepoznati inovativne muzeje, institucije i prakse koji mogu imati poseban utjecaj na evropsku muzejsku scenu.

"Kandidatura, ulazak u najuži krug nominiranih i mogućnost prezentacije na ovako važnom događaju predstavljaju veliko postignuće za Galeriju 11/07/95, ali su istovremeno i rezultat kontinuiranog rada ove institucije u kontekstu izrazito teške finansijske situacije i nepostojanja državnih kulturnih politika", navode iz Memorijalne galerije.

Galerija 11/07/95 otvorena je prije nešto više od tri godine, uz pomoć TIKA-e – Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju Republike Turske i Opštine Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Prostor Galerije 11/07/95 projektovao je tim koji čine Nedžad Hrelja i Lada Maglajlić, a stalna galerijska postavka tematski je posvećena genocidu u Srebrenici.

U dosadašnjem radu Galerija 11/07/95 realizirala je niz značajnih projekata, organizovala izložbe svjetski poznatih fotografa, te svakodnevno edukovala posjetitelje. Protekla godina bila je izuzetno značajna i izazovna za Galeriju 11/07/95 s obzirom na to da je predstavljala dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a aktivnosti su primarno usmjeravane ka  internacionalnoj afirmaciji priče o Srebrenici. 

U septembru 2015. godine, uz podršku i korodinaciju ICOM BiH, u časopisu Međunarodnog savjeta muzeja ICOM NEWS objavljen je tekst o projektu “1945-1995-2015: Mise en abyme” Tarika Samaraha, osnivača Galerije 11/07/95 i autora stalne postavke. Cilj projekta  “1945-1995-2015: Mise en abyme“ je prvenstveno komemorirati i podsjetiti na dvije godišnjice koje su obilježile 2015. godinu – dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici i sedamdesetu godišnjicu oslobađanja Auschwitza. ali i ukazati na opasnost od ponavljanja zločina.

Nekoliko mjeseci prije toga, u sjedištu UN-a, u sklopu komemorativnog skupa u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, prikazan je video rad “Srebrenica” i pročitan govor Tarika Samaraha. Također, fotografije koje su dio stalne postavke Galerije 11/07/95 izložene su ove godine između ostalog i u Ženevi, Londonu, Chicagu, Oslu i drugim svjetskim gradovima. Veliki broj zvaničnika iz svijeta visoke politike posjetio je u 2015. Galeriju 11/07/95, a izdvajamo posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel, britanske princeze Ane, te glavnog tužitelja Tribunala u Haagu Serge Brammertza.

Namjera Galerije 11/07/95 je da u budućnosti radi na međunarodnom planu, uvezivanjem sa drugim kulturnim institucijama, organiziranjem izložbi svjetski poznatih umjetnika, organizacijom edukativnih programa, a kandidatura za nagradu EMYA 2016 jedan je u nizu koraka ka ostvarenju navedenog cilja.