Kultura
4

Galerija 11/07/95 kandidat za nagradu "Evropski muzej godine"

Klix.ba
Galerija 11/07/95 jedan je od ovogodišnjih kandidata za prestižnu nagradu "Evropski muzej godine".

Nagrada Evropskog muzejskog foruma (European Museum of the Year Award - EMYA) utemeljena je 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe u cilju prepoznavanja i poticanja inovativnih procesa koji se događaju na muzejskog sceni Evrope. Svake godine cilj je prepoznati inovativne muzeje, institucije i prakse koji mogu imati poseban utjecaj na muzejsku scenu. Pored nagrade za najbolji evropski muzej, Evropski muzejski forum dodjeljuje i nekoliko specijalnih nagrada; "Kenneth Hudson" nagradu za nove najinovativnije projekte, nagradu "Stilletto" za muzej ili projekt koji pokazuje posebnost u uključivanju lokalne zajednice u svoj rad, nagradu Vijeća Evrope, kao i niz drugih specijalnih nagrada i priznanja.

Galerija 11/07/95 našla se među ovogodišnjim kandidatima za prestižnu nagradu Evropskog muzejskog foruma kao nova i inovativna institucija, koncipirana kao spoj muzejskog i galerijskog prostora, sa izložbenim postavkama koje nude dokumentarno – umjetničku perspektivu recentne historije. Galerija 11/07/95 je kulturna institucija prvenstveno memorijalnog karaktera sa ključnim ciljem dokumentovanja i podsjećanja na genocid u Srebrenici, ali i sa ciljem prokazivanja sličnih događaja u svijetu kroz umjetnost.

Kroz stalnu postavku, čiju osnovu čine fotografije Tarika Samaraha iz njegovog ciklusa o Srebrenici, Galerija svakodnevno edukuje svoje posjetitelje o događajima iz jula 1995. godine, kao i o cjelokupnom kontekstu rata u BiH. U svom dosadašnjem radu, Galerija 11/07/95 je realizirala niz značajnih projekata.

Organizovano je nekoliko izložbi fotografija svjetskih poznatih fotografa, kao što su Narciso Contreras (dobitnik Pulitzerove nagrade za 2013.), Ron Haviv (jedan od najnagrađivanijih fotografa današnjice), Paul Lowe i drugi.

Galerija je učestvovala i u niz edukativnih programa i projekata, te ugostila veliki broj institucija, istraživača, posjetitelja. U dosadašnje tri godina postojanja, Galeriju 11/07/95 posjetio je i veliki broj zvaničnika iz svijeta visoke politike i kulture, a samo neka od od imena su: njemačka kancelarka Angela Merkel, britanska princeza Ana, glavni tužilac Tribunala u Haagu Serge Brammertz, bivši predsjednik Vijeća Evrope Herman van Rompuy, baronesa Cathereine Ashton i mnogi drugi.

Uz dosadašnje uspješne projekte, Galerija 11/07/95 kontinuirano radi na uvođenju novih sadržaja i osmišljavanju inovativnih pristupa u komunikaciji sa posjetiteljima, a kandidatura za nagradu EMYA samo jedan je u nizu priznanja za uspješan rad ove institucije.

Svečanost proglašenja pobjednika održat će se u Španiji, tokom godišnje skupštine Evropskog muzejskog foruma u aprilu 2016. godine. Prošlogodišnju glavnu nagradu odnio je Rijksmuseum, nacionalni muzej Holandije posvećen historiji i umjetnosti Amsterdama, a među dosadašnjim pobjednicima su i Muzej nevinosti (Istanbul), Muzej Medina Azahara (Cordoba), Riverside muzej (Glasgow) i drugi.