Kultura
4

Gala koncertom otvaranje nove umjetničke sezone Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Gala koncertom solista i Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), uz pratnju Sarajevske filharmonije, 11. septembra će biti otvorena nova umjetnička sezona u toj pozorišnoj kući.

Koncertom će dirigirati Dario Vučić, a repertoar je sačinjen od bisera klasične operne muzike, poput Mozartove "Čarobne frule", "Macbeth" i "Trubadur" Verdija, "La boheme" Puccinija, "Seviljski brijač" Rossinija, te "Hasanaginica" Horozića.

V.d. direktorice NPS Marijela Hašimbegović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da će ovoj pozorišnoj kući i u novoj sezoni prioritet biti publika, ali i da će stvaralaštvo biti stavljeno na najviši nivo, uz rediteljsku slobodu da naprave različite umjetničke pomake.

Kazala je da za kvalitetan repertoar treba uložiti mnogo napora, truda i vremena, te da će se uposlenici ove kuće potruditi dati maksimum. Smatra da se Narodno pozorište mora otvoriti prema drugim izvorima finansiranja, s ciljem dolaska do kvalitetne predstave.

"Cilj je i poboljšanje uslova rada u kući kako bi se u konačnici stvorila sinergija s publikom", kazala je ona.

V.d. umjetničkog direktora Drame NPS Mirvad Kurić najavljuje da će ovaj segment pozorišta biti otvoren drugom premijerom predstave "Buba u uhu" Georgesa Feydeaua u režiji Admira Glamočaka, koja će biti izvedena 16. septembra, dok bi se u novembru na repertoaru trebala naći predstava "Mrtve duše".

Također, ansambl Drame trebao bi do nove godine ponuditi i predstavu "Prosjačka opera" u režiji Kokana Mladenovića, potom komad "Antigona" u režiji Lenke Udovički u koprodukciji s Festivalom MESS, a iduće godine i predstavu "Uhode" po tekstu Derviša Sušića.

"Cilj nam je da se angažira cijeli ansambl od 17 glumaca te da konstantno imaju projekte. Također želimo opet pokrenuti Malu scenu NPS", istaknuo je on.

V.d. umjetničke direktorice Opere Adema Pljevljak - Krehić ističe da u novu sezonu ansambl ulazi pun nade, elana i entuzijazma, sa željom da ponudi najbolje publici. Ustvrdila je da će na gala koncertu biti angažirani svi solisti Opere.

Od novih projekata najavljuje predstavu "Lucia di Lammermoor" Gaetana Donizzetija, dugoočekivani komad koji bi premijerno trebao biti izveden u oktobru, a već 180 godina postoji na svetskoj teatarskoj i opernoj sceni.

Ujedno, očekuje se i praizvedba bh. opere "Zmaj od Bosne", kao jedan od programa kojim bi iduće godine bila obilježena 70. godišnjica osnivanja Opere NPS.

Predstavom "Dama s kamelijama" Giuseppea Verdija počet će nova sezona Baleta NPS.