Kultura
14

Gala koncert gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka u Sarajevu

Klix.ba
U okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima 2015", u subotu, 7. marta, u Sarajevu će se održati veliki Gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka.

Koncert se održava u koncertnoj dvorani Doma Oružanih snaga BiH, sa početkom od 20 sati. Ulaz na koncert je slobodan, kao i za većinu programa koji se održavaju u okviru "Sarajevske zime".

Sarajevskoj publici će se predstaviti jedan od najboljih tamburaških orkestara iz regiona, koji je u proteklih 15 godina nastupao na svim značajnim tamburaškim festivalima, gdje je osvajao mnoge nagrade i priznanja. Pobjednik je "Bisernice Janike Balaža 2014" u Novom Sadu, "Strčevačke tamburice 2013" u Pančevu, "Internacionalnog festivala velikih tamburaških orkestara 2013" u Rumi, Evropskog tamburaškog festivala "Kratovo 2012", dobitnik je Nagrade publike i Nagrade žirija novinara na "Tamburica Festu" u Novom Sadu 2012 i 2013. godine, i mnogih drugih proznanja.

Vokalna solistica orkestra Aleksandra Radović je dobitnica titule najboljeg soliste na "Tamburica Festu 2014". Orkestar je učesnik i značajnih evropskih muzičkih festivala - "Plectro di Taormina 2014" na Siciliji, "Festival International de Music Universite - FIMU" u Francuskoj 2006 i 2013, Internacionalnog festivala "Santa Susanna 2012" u Španiji, Festivala muzičkog stvaralaštva u Gjoru u Mađarskoj, Međunarodnog festivala "Dani balkanske kulture" u Češkoj Republici, na kojima je dobijao najviše ocjene stručne javnosti i publike. Orkestar je nosilac Zlatne plakete "Janika Balaž" za doprinos u popularizaciji tamburaške muzike, Plakete Grada Banja Luka i Ordena Njegoša I reda za za doprinos u razvoju kulture i umjetnosti.

Pred sarajevsku publiku Gradski tamburaški orkestar dolazi sa programom koji se u većini sastoji od djela filmske muzike. Na programu će se naći najljepše muzičke teme, koje su obilježile filmsku umjetnost druge polovine XX i prvu deceniju ovog vijeka, kao što su "Por Una Cabeza" iz filma Miris žene, "Sway" iz filma Shall we Dance, "Moon River" iz kultnog filma Doručak kod Tifanija, tema iz filma Šindlerova lista i mnoge druge. Pored filmske muzike, Gradski tamburaški orkestar će sa gostima izvesti i neke od najpopularnijh melodija domaćih TV serija, kao što su "U registraturi" i "Miris kiše na Balkanu", ali i neke od najljepših melodija evergreen muzike. Uz orkestar, koji će svirati pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića, će nastupiti solisti Aleksandra Radović, Saša Berendika, Biljana Nedić, Maria Stavropoulos, Anja Milutinović i Anica Zrilić.