Kultura
0

Gael Garcia Bernal podijelio svoja iskustva talentima SFF-a

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Istaknuti meksički glumac i redatelj Gael García Bernal otvorio je danas osmo izdanje Talents Sarajevo Programa Sarajevo Film Festivala (SFF) koji se realizira u saradnji s Berlinskim filmskim festivalom.

Otvorenje je upriličeno prikazivanjem kratkog filma "De tripas, corazon" u kojem on glumi glavnu ulogu. Bernal je prisutnim studentima govorio o snimanju ovog filma koji je 1994. godine bio nominovan za nagradu Oscar.

"Snimanje ovog filma je bio studentski pokušaj i kada su mi javili da je nominovan za Oscara, mislio sam da je to neka šala", dodao je.

Prisjećajući se snimanja, Bernal je kazao da su ga snimali šest dana, ali da se za ovu ulogu spremao više od tri mjeseca.

"Bilo je jako teško, jer smo određene kadrove mogli snimiti samo iz prvog pokušaja", naglasio je.

Njegovi roditelji su također bili glumci, tako da je s njima stekao svoja prva glumačka iskustva u nekoliko predstava.

"Iskustvo koje sam tu stekao mi je jako dobro došlo u daljnjem radu. Nisam mislio da ću se baviti glumom, čak ni kad sam snimio ovaj film", kazao je.

Njegova dva najveća filmska ostvarenja su film "Pasija ljubav" u režiji Alejandra Gonzalesa Iñárritu i "Tvoja mama također" režisera Alfonsa Cuaróna. U posljednjih 20 godina glumio je u više od 40 filmova, kratkih i televizijskih programa.

Osim glume, kazao je da je preuzeo ulogu i režisera i producenta te snimio nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova koji prikazuju njegovu duboku predanost umjetnosti, ali i sklonost ka ozbiljnom, pozornom i brižnom odnosu prema svojoj domovini, Latinskoj Americi.

SFF