Kultura
0

FTV predstavila dokumentarni serijal "Kažiprst" autora Ivana Kordića

FENA
Redakcija dokumentarno-savremenog programa Federalne televizije predstavila je danas novi dokumentarni serijal "Kažiprst" autora Ivana Kordića.

Prema ocjeni direktora programa FTV Vladimira Bilića, "Kažiprst" je najznačajnije djelo u opusu Ivana Kordića.

Kako je Kordić na današnjoj konferenciji za novinare istakao, serijal je nastao iz radoznalosti ali i želje da se pokuša povratiti postavljanje i poštivanje televizijskih kriterija koji su vladali u "zlatno doba" televizije.

"Serijal "Kažiprst" sam uradio da bi nastavio kontinuitet kvalitetnog dokumentarnog programa koji proizvodi ova kuća. Riječ je o emisijama koje govore o kulturi, historiji, gradovima, običajima i ljudima i koje valoriziraju ono što već imamo ali smo nekako zaboravili na to", kazao je za Agenciju FENA Kordić.

"Kažiprst" će na svojem televizijskom putovanju ukazati na mnoge pojave i ličnosti u BiH i šire, od Sarajeva, Mostara, Počitelja, Orašja, itd. Također, vratit će sjećanja na Aleksu Šantića, Hamzu Humu, Miroslava Krležu, Silvija Strahimira Kranjčevića i mnoge druge. Na današnjoj prezentaciji, novinari su imali priliku da vide drugu epizodu ovog serijala u kojoj je na potpuno nov način prikazan živopisni gradić Kozarac.

"Kažiprst" je radila probrana televizijska ekipa u sastavu: Antun Vidoš, Zuko Dervišević, Hajrudin Sjenarević, Bogdan Zurovac, Anica Stjepić-Čatić, Enver Krajina, Nusret Hasanbegoviće te Sejo Bajraktarević.

Serijal koji se sastoji od 20 epizoda, u programu FTV bit će emitiran od 10. januara, svake srijede u terminu od 21.50 sati, rečeno je na konferenciji za novinare.