Njemačka
0

Frankfurtski sajam knjiga se okreće digitalnim formatima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi dan 61. Frankfurtskog sajma knjiga protekao je u srijedu u znaku predstavljanja digitalnih izdanja knjiga i nastupa ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost, njemačke spisateljice Herte Mueller.

Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost govorila je o svojim iskustvima tokom godina provedenih u Rumuniji za vrijeme diktature Nikolaja Čaušeskua. Ona je ukazala na sudbinu njemačke manjine u Rumuniji čiji su pripadnici za vrijeme Staljina bili protjerivani u slabo naseljene predjele tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Herta Mueller ta stradanja tematizira i u svom djelu "Ljuljačka na dah" ("Atemschaukel").

Ovogodišnji sajam, koji je okupio više od 7.000 izdavača iz više od 100 zemlja svijeta, pojačano se okreće digitalnim formatima. Prema podacima Saveza njemačkih izdavača većina njemačkih izdavačkih kuća vidi potencijal za rast prodaje djela u digitalnom formatu.

  • Od sljedeće godine će većina djela istovremeno izlaziti kao knjige i kao digitalni zapis i mislim da možemo očekivati povećanje troškova i dobiti, rekao je Hans Huck iz radne grupe "Digitalni mediji" Saveza njemačkih izdavača.

U srijedu je u Frankfurtu najavljen i novi 34. po redu svezak stripa o Asterixu koji na ovom sajmu proslavlja 50. godišnjicu izlaženja.

Sajam je od srijede pa do petka otvoren samo za stručnu a u subotu i nedjelju i za širu publiku.