Kultura
0

Frankfurt: Otvoren sajam knjiga

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Frankfurtu na Majni u utorak poslije podne, u nazočnosti mnogobrojnih uzvanika iz političkog i kulturnog života, svečano je otvoren 59. frankfurtski sajam knjiga kojem je ove godine težište na temi obrazovanje i digitalizacija.

"Naše društvo se mora pojačano pobrinuti za one kojima zbog nedostatnog obrazovanja prijeti životarenje na rubu društva", rekao je otvarajući sajam njemački ministar finansija Peer Steinbrueck. On se zauzeo za pojačane investicije u javno školstvo.

Predsjednik Katalanije, koja je ove godine zemlja gost frankfurtskog sajma knjiga, Jose Montilla Aguilera, zahvalio je na časti dodijeljenoj njegovoj regiji te je istaknuo važnost ovakvih manifestacija za očuvanje kulturnog identiteta, prenosi Hina.

"Ovo je jedan važan korak u borbi za priznavanje katalanskog kao evropskog jezika", rekao je Aguilera.

Na ovogodišnjem je sajmu rekordan broj izdavača, njih 7400 iz 108 zemalja, a do nedjelje kada se sajam zatvara očekuje se 300 hiljada posjetitelja.

Frankfurtski sajam knjiga je do petka otvoren samo za stručnu publiku a u subotu i nedjelju i za širu publiku.

Vrhunac ovogodišnjeg sajma je dodjela Mirovne nagrade njemačkih knjižara u nedjelju i a njezin dobitnik ove godine je izraelski povjesničar Saul Friedlaender.

Savez njemačkih izdavača uoči sajma je izrazio optimizam glede razvoja izdavaštva zbog povoljnije gospodarske situacije te pojačanog interesa za naslove na njemačkom jeziku.