Kultura
859

Franjevački samostan u Fojnici predstavlja novu biblioteku sa 40.000 naslova

FENA
(Foto: FENA)
Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici priredit će 17. marta u povodu Dana općine Fojnica otvorenje nove biblioteke sa 40.000 naslova, uz postavku izložbe fotografija novinara Hazima Čukle. Još jedna je to potvrda višestoljetnog truda bosanskih franjevaca da ulažu u širenje znanja, te vrijedno čuvaju do sada sakupljen pisani trag, kao i ukupno kulturno-historijsko naslijeđe BiH.

Gvardijan fojničkog samostana fra Nikica Vujica ističe za Fenu da nova biblioteka obuhvata 42.000 naslova od 1850. godine do danas te ukoričena izdanja novina izdavanih do početka posljednjeg rata.

Ističe da je samostan 2013. godine počeo digitalizaciju naslova iz nove biblioteke, a taj proces trajao je gotovo dvije godine. Njen fond sada se daje na korištenje zainteresiranim građanima, učenicima i studentima koji će se moći učlaniti u biblioteku i u samostanskoj čitaonici čitati knjige ili ih nositi kući.

"Veliki posao digitalizacije naslova iz nove biblioteke uradila je Natalija Šimunić, koja radi kao vodič i bibliotekarka u našem muzeju, a također joj je pomagala i Sandra Biletić iz Arhiva BiH. Radujemo se što je taj posao završen i sada nova biblioteka ima svoj smisao. Znatno je pomogao i načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević, koji je za tu namjenu, uime te općine, donirao 5.000 KM. Znamo da se danas knjige dosta manje čitaju te da one nisu toliko popularne, jer se sada uglavnom koriste drugi mediji. No, od 17. marta svi zainteresirani će moći koristiti našu biblioteku, a za početak ćemo nuditi besplatnu članarinu", ustvrdio je.

Nova biblioteka poklonicima pisane riječi ponudit će mnoštvo aktuelnih naslova. Fra Nikica Vujica podvlači da je samostan, zahvaljujući Fondaciji za bibliotečku građu pri Federalnom ministarstvu obrazovanja, pet godina dobijao po jedan primjerak novih naslova koji su izlazili u BiH, čime je biblioteka u kontinuitetu ažurirana.

"Također smo imali veliki dar od historičara Srećka Džaje te Gradimira Gojera, a nedavno smo dobili dar i od Ljiljane Testen iz Sarajeva koja je donirala više od 400 knjiga, riječ je uglavnom o autorima koji su pogodni za srednjoškolce, poput Tolstoja, Solženjicina, Andrića, Selimovića i drugih", naveo je on.

Fra Nikica podvlači da samostan baštini i iznimno vrijednu staru biblioteku s više od 11.000 naslova izdatih od 14. stoljeća do 1850. godine, raspoređenih u 26 područja, poput matematike, fizike, medicine, historije, filozofije i drugih. No, ona zbog starosti knjiga i rukopisa nije dozvoljena za širu upotrebu, već samo za istraživanje i naučni rad.

"Naprimjer, posljednja je tu biblioteku i arhivu za doktorski rad koristila Ana Sekulić iz New Jerseyja za temu Osmansko carstvo, te profesorica geografije u Sarajevu Slobodanka Ključanin, koja je radila katalogizaciju starih mapa i karata. Uskoro će izdati i knjigu o toj temi", kazao je.

Otvaranje nove biblioteke bit će popraćeno izložbom fotografija novinara Hazima Čukle, posvećenih Fojnici. Ona će, kako je naveo fra Nikica, biti postavljena u znak zahvalnosti i priznanja ovom novinaru koji svojim tekstovima i fotografijama širi lijepu priču o fojničkom životu. Iz fundusa od oko 200.000 fotografija izdvojeno ih je 80 koje će biti postavljene u multimedijalnoj dvorani muzeja. Njegovi radovi, smatra fra Nikica, istinski puno govore o ljudima i događajima u Fojnici. Prigodni govor o ovoj izložbi imat će Nevres Jemendžić.

Biblioteku će otvoriti načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura, a u prigodnom programu učestvovat će i Ivan Lovrenović, koji će govoriti o važnosti i značaju biblioteke, knjige i čitanja, fra Nikica Vujica, Nerves Jemendžić te student franjevačke teologije i opernog pjevanja iz Sarajeva fra Emanuel Josić.

Dan Općine Fojnica bit će obilježen 18. marta.