Koncert u Narodnom pozorištu
0

Francuski umjetnici u Sarajevu 24. februara

Sarajevo-x.com
Nakon uspješnog i izuzetno posjećenog koncerta sa austrijskim pijanistom Karlom Eichingerom, održanog početkom ovog mjeseca, u vrijeme kada su otkazane sve druge kulturne aktivnosti u našem gradu, kraj mjeseca februara bit će obilježen gostovanjem francuskih umjetnika. Sarajevska filharmonija u saradnji sa Francuskim Institutom organizira koncert 24. februara 2012. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20:00 sati.

U goste dolazi poznati i širom svijeta cijenjeni violončelista i kamerni muzičar iz Francuske Manfred Stilz. Jedan od rijetkih muzičara koji je imao priliku da svira u Carnegie Hallu dva puta, na dva različita instrumenta, na violončelu i piccolo flauti. Trenutno svira na violončelu koji je 1799. godine napravio poznati italijanski majstor, Lorenzo Ventapane.

Na sarajevskom koncertu uz simfonijski orkestar izvest će Koncert za violončelo i orkestar, jedno od najljepših djela slavnog kompozitora J. Haydna. Na programu u prvom dijelu koncerta je i Uvertira "Leonora 3" L. van Beethovenova, dok vas u drugom dijelu očekuje "Simfonija no. 1" G. Bizeta. Orkestar Sarajevske filharmonije predvodit će mlada i veoma uspješna maestrica Zahia Ziouani, umjetnica iz Francuske.

Zahia Ziouani rođena je u Parizu 1978. godine. Nakon studija pod okriljem Maestra Sergiù Celibidache u Minhenu, od 1998. godine diriguje simfonijskim orkestrom Divertimento koji čine 70 muzičara iz regije Ile de France. 2007. godine proglašena je prvim gostujućim dirigentom u Alžirskom državnom orkestru. Nastupa na brojnim koncertima rame uz rame s renomiranim solistima u prestižnim dvoranama.

Veoma osjetljiva na problematiku otvorenosti kulture prema svim vrstama publike, Zahia Ziouani se posvećuje ambicioznim projektima koji joj omogućavaju da potakne publiku na promociju simfonijske i lirske muzike. Direktorica je Škole muzike i plesa u Stainsu i lokalnog festivala Classiq’à Stains. Autor je autobiografskog djela La Chef d’Orchestre (Dirigentica) u izdanju Anne Carrière.Imenovana je Vitezom iz reda državnih zasluga Francuske i Vitezom iz reda književnosti i umjetnosti

Stoga, nemojte propustiti ovaj muzički događaj u našem gradu. Dođite i upoznajte mladu dirigenticu Zahiu Ziouani, koja vas, sigurno, neće ostaviti ravnodušnim. Uz virtuoza Manfreda Stilza i orkestar Sarajevske filharmonije, dirigentica će nas odvesti kroz vrijeme slavnih kompozitora, oživjeti njihova djela i predstaviti ih sarajevskoj publici.

Rezervaciju i kupovinu ulaznica možete izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u terminima od 09:00 do 12:00 i od 16:00 do 19:00 sati ili na e-mail: [email protected].