Kultura
0

Francuski naučnik tvrdi: Skriveni portret pronađen ispod Mona Lise

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski naučnik Pascal Cotte tvrdi da se uz pomoć reflektirajućeg svjetla može primijetiti određena slika ispod portreta Mona Lise.

Pascal Cotte je istakao kako već deset godina uz pomoć tehnologije istražuje umjetničke slike. Nakon što je analizirao jednu od najpoznatijih slika Leonarda da Vincija Mona Lisu, Cotte je uvjeren da se ispod portreta Mona Lise nalazi drugi portret, a to je, prema njegovom mišljenju, slika dadilje koja gleda u stranu.

Iz muzeja Louvre, gdje se čuva portret Mona Lise, odbili su komentarisati nove navode Pascala Cottea.

Ipak, tvrdnje koje iznosi Cotte su kontroverzne i nisu sa oduševljenjem prihvaćene među stručnjacima. On je još 2004. godine dobio pristup originalnoj slici, i od tada je proučava uz pomoć tehnologije reflektujućeg svjetla.

Cotte ističe da je uz pomoć tehnologije koju on primjenjuje moguće otkriti šta se nalazi između slojeva boje koja se nanosila. Mona Lisa je predmet naučnih istraživanja više od pola stoljeća, a najnovije tehnike uključuju infracrvene inspekcije i multispektralno skeniranje.

Na osnovu najnovijih tvrdnji Cottea moći će se analizirati proces nastajanja slike.

Pretpostavlja se da je Leonardo da Vinci na slici Mona Lise radio u periodu između 1503. i 1517. godine.

Cotteova teorija podrazumijeva i stav da je portret pronađen ispod slike Mona Lise ustvari prava Mona Lisa, a da je zvanična Mona Lisa ustvari neka druga žena. Ovaj naučnik tvrdi da će se na osnovu njegovih istraživanja razbiti mnogi mitovi o djelima Leonarda da Vincija.