Kultura
0

Francuski diplomat objavio kontroverznu knjigu "Kultura u Americi"

FENA
O knjizi francuskoga diplomata Frederica Martela "Kultura u Americi" u Francuskoj se ovih dana dosta govori, izvještava u četvrtak dnevnik International Herald Tribune.

Martel je bio francuski ataše za kulturu u Bostonu. Knjiga je zapravo više propitivanje francuskih klišea o Americi, piše ovaj dnevnik.

"Od Drugoga svjetskog rata Francuze iritira i šokira činjenica što je američka kultura popularna i u njihovoj zemlji a i u cijelom svijetu. Jedina im je utjeha uvjerenje da je francuska kultura superiornija u odnosu na bilo šta što nude Disney i Hollywood', piše ovaj američki dnevnik koji se istovremeno štampa u New Yorku i Parizu.

Frederic Martel piše da je "nemoguće uspoređivati jedan čitav vrlo decentralizirani kontinent sa, u usporedbi s Amerikom, malom ali vrlo centraliziranom zemljom Francuskom".

Iako Amerika nema ministarstvo kulture, klasična kultura prilično se izdašno finansira iz privatnih fondova: od samih građana, neprofitnih organizacija, univerzizeta pa do korporacija. Vladina podrška takvoj "kulturnoj filantropiji ipak postoji – jer se takve donacije mogu otpisati od poreza", piše Frederic Martel.

Ovog francuskog diplomata u Americi je najviše impresionirao kulturni pluralizam, mnogo izraženiji nego u Francuskoj – gdje "kulturnu politiku određuje isključivo uska elita".