Kultura
5

Francuska obilježava 100 godina od rođenja Alberta Camusa

FENA
Albert Camus
Albert Camus
Francuska obilježava 100 godina od rođenja jednog od najomiljenijih i najkontroverznijih književnika, Alberta Camusa, koji je rođen 7. novembra 1913. godine.

Izvan Francuske, pisac je najpoznatiji po romanu "Stranac" koji je preveden na više od 40 svjetskih jezika, podsjeća francuska novinska agencija AFP.

S radnjom smještenom u Alžiru za vrijeme francuske kolonizacije, "Stranac" je moralno dvosmislena priča o ubistvu, kazni i očajavanju u kulturnom miljeu koji bi malo savremenih čitatelja prepoznalo ili s čim bi istinski suosjećalo.

Međutim, knjiga je ipak postala obavezna lektira u školama i vanvremenski klasik koji se bavi apsurdom ljudskog postojanja. Također se smatra jednim od temelja pravca egzistencijalizma, etiketa koju je Camus žestoko negirao.

Camus je studirao i diplomirao filozofiju. Nakon studija se zapošljava kao novinar.

Njegovo književno dijelo izraz je osjećaja opće paradoksalnosti savremenog svijeta. Smisao je pronalazio u stvaralaštvu, a prema njegovim riječima, stvarati znači dva puta živjeti.

Iste godine kada je objavio "Stranca" pojavio se i njegov esej "Mit o Sizifu". Od ostalih djela najpoznatiji su roman "Kuga", pozorišni komadi "Kaligula" i "Opsadno stanje" i eseji "Pisma njemačkom prijatelju" i "Pobunjeni čovjek".

Švedska kraljevska akademija dodijelila mu je 1957. godine Nobelovu nagradu za književnost, a on je tvrdio da je nagradu dobio za esej "Razmišljanja o giljotini".

Camus je poginuo 4. januara 1960. godine u saobraćajnoj nesreći u varošici Villeblevin na sjeveru Burgundije.

Automobil je vozio njegov izdavač Michel Gallimard. Čak se i danas, decenijama kasnije, raspravlja o uzroku tragedije, kao i tome da li bi Camus trebao da se nađe među "besmrtnima" u pariskom Pantenonu.