Kultura
118

Fotografsko putovanje Zijaha Gafića: Svakodnevnica običnog Bosanca i Hercegovca

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sklopu "State of the Union, #soubosnia", projekta dokumentarne fotografije udruženja "Pravo Ljudski" i Zijaha Gafića, u Sarajevu je u Gradskoj vijećnici danas otvorena izložba "20 godina kasnije - State of the Union: Fotografsko putovanje kroz postdaytonsku BiH".

Inače, State of the Union, #soubosnia, je fotografsko putovanje Zijaha Gafića, osmišljeno kao vizuelno istraživanje života ljudi današnje Bosne i Hercegovine.

Bilježeći život, #soubosnia predstavlja memoar prostora Bosne i Hercegovine, kao i istraživanje socijalnih pejzaža. #soubosnia istražuje, dokumentuje i predstavlja BiH, onakvu kakva jeste 20 godina nakon rata, time otvarajući šira društvena i politička pitanja.

Gafić je povodom otvorenja izložbe istakao da je 20 godina nakon rata dobra prilika da se sagleda sveukupno stanje u kojem se nalazi BiH.

"Ja snimam Bosnu već 15-tak godina. Sad je 20 godina poslije i nekako je savršena prilika, dovoljno je vremena prošlo da, kao društvo, možemo vidjeti gdje smo i da li smo krenuli u pravom ili krivom pravcu. To je bilo neko antropološko putovanje kroz mjesta koja nisu nužno za svakodnevne medijske izvještaje", kazao je autora fotografija.

Naglasio je da se njegove fotografije bave svakodnevnim životom običnog Bosanca i Hercegovca.

"Bave se svakodnevnicom običnog čovjeka, a znamo kakva je svakodnevnica običnog Bosansca i Hercegovca, ne nužno sjajna", istakao je Gafić.

Ovim projektom, Gafić i udruženje "Pravo Ljudski" pozivaju građane i građanke na aktivno posmatranje vlastitog okruženja, izlazak iz sveprisutne dnevno-političke matrice, te propitivanje i promišljanje vlastite pozicije u kontekstu različitih vizija društvene stvarnosti.

Fotografski zapis putovanja od oko 60 fotografija bit će izložen javnosti od 14. do 31. decembra 2015. godine u prostorijama Gradske vijećnice u Sarajevu, a projekat je omogućen uz velikodušnu podršku Američke ambasade u Sarajevu.

Zijah Gafić je višestruko nagrađivani fotoreporter, čije radove redovito od 1999. godine objavljuju vodeće međunarodne publikacije.