"Ostali" Jasmina Brutusa
0

FOTO+VIDEO / Fotografije koje Romima daju dostojanstvo

Piše: A. Panjeta
Jasmin Brutus
(Foto: Jasmin Brutus)
U galeriji "Public Room" u Sarajevu u okviru festivala "Pravo Ljudski" otvorena je izložba fotografa Jasmina Brutusa pod nazivom "Ostali". Izloženo je 11 fotografija nastalih u protekle tri godine.

"Moja glavna ideja vodilja bila je da fotografišem obične ljude onako kako sam fotografisao političare, modele, pjevače, a sve u kako bih tim običnim ljudima, u ovome slučaju Romima, pokušao dati malo dostojanstva", kaže Brutus za Sarajevo-x.com. Dodaje kako su fotke nastale tokom preioda u kojem je radio u sedmičnim i dnevnim novinama, fotografirao je skoro svakodnevno, "s namjerom i usput" i na koncu izdvojio 11 fotografija za koje smatra da će zajedno najbolje ispričati priču koju želi podijeliti sa svima.

"Rad na ovim fotografijama jedno je vrlo zanimljivo iskustvo. Za gotovo sve izložene fotografije postoji anegdota kako su nastale. Recimo, ova Betmen fotografija: fotografisao sam jednog prijatelja i prijateljicu na Otoci u Sarajevu, u jednom trenutku prišao mi je dječak i šapnuo na uho: Haj' i mene uslikaj!". Okrenuo sam se i vidio dječaka sa maskom super-junaka Betmena. Odmah se popeo na klupu i to je bilo to", ispričao nam je Brutus.

Za čitaoce našeg portala, Brutus je izdvojio pet izvanrednih fotografija iz serije "Ostali", a ostale možete u velikom formatu skupa s ovima pogledati svaki dan u galeriji "Public Room" na izložbi koja traje do 15. novembra.