Kultura
0

Fotografije godine BiH: Ove godine po svemu duplo bolji

Piše: Elmedin Mehić
Haris Čalkić
Haris Čalkić
Konkurs za izbor najbolje Fotografije godine BiH 2013 otvoren je prije četiri dana, a direktor Festivala i urednik portala Fotografija.ba Haris Čalkić u razgovoru za Klix.ba govorio je o utiscima sa dosadašnjim održanim izborom, te o ovogodišnjem izboru.

Na proteklom Festivalu za izbor najbolje fotografije 2012. godine više od 550 fotografa je poslalo svoje radove, a samo 50 fotografija je ušlo u uži izbor, među kojima i one dvojice fotografa portala Klix.ba.

"Prošlo izdanje Fotografije godine BiH je ispunilo naša očekivanja, a posebno sam bio zadovoljan odzivom 578 fotografa. Glavna nagrada je bila fotoaparat Canon 7D. Jedino nisam bio zadovoljan odzivom ljubitelja fotografije na radionice koje smo organizovali", izjavio je Čalkić, te dodao kako je očekivao brojku od 40-ak ljudi, no radionicama koje su držali velika imena u svijetu fotografije prisustvovalo je tek njih 20-ak.

Ovogodišnji Festival pomjerio je granice i u samoj organizaciji, promociji, nagradnom fondu, ali i u svim drugim aspektima, a sve sa ciljem da se fotografima ponudi kvalitetan festival koji će opstati.

"Svake godine je lakše raditi jer imamo ustaljenu shemu. Neke stvari ne moramo da radimo od početka, no finansijska konstrukcija uvijek je mala komplikacija. Ove godine smo povećali nagradni fond i nagrade su puno bolje u odnosu na proteklu godinu. Glavna nagrada ovog festivala je fotoaparat Canon 5D MK III koji je trenutno top ponuda", dodaje Čalkić.

Ovogodišnji žiri, koji će izabrati najbolje fotografije iz kategorija priroda, ljudi, press, grad te kreativna fotografija, sačinjavati će osam članova, dok će prvi put predsjednik žirija biti žena.

"Ovogodišnji žiri čine: predsjednica žirija Regina Azenberg, te članovi Mario Romulić, Dražen Stojčić, Mladen Pikulić, Amer Kapetanović, Jan Vermer, Marko Risović i Mario Periša. U popratnom programu Festivala predstavnici žirija održat će samostalne radionice i izložbe fotografija, a spremamo i društveno korisni angažman u vidu konferencije o autorskim pravima koju će voditi hrvatski advokat Saša Poldan", istakao je Čalkić.

Novina na ovogodišnjem festivalu je i kotizacija od 11 eura sa kojom će se pokriti troškovi Festivala.

"Ove godine smo morali uvesti kotizaciju jer nije bilo načina da zatvorimo finansijski okvir, a nezgodna je stvar što nemamo varijantu naplate ulaznica kao MESS i Jazz Fest. Svake godine smo kuburili sa nedostatkom novca i ove godine zbog otkazivanja učešća pojedinih institucija i sponzora u organizaciji Festivala, morali smo da uvedemo kotizaciju", kazao je Haris, te dodao:

"Ali i pored toga Festival je po svemu duplo bolji nego protekli. Format fotografija bit će mnogo veći, fond nagrada iznosi oko 10.000 KM, veći je broj članova žirija i predavača na radionicama... Kotizacija je za ono što se pruža sasvim realna i mislim da svi koji vjeruju u svoj rad smatraju da je ovo minimalna cijena".

Prijave za učešće na konkursu za Fotografiju godine BiH moguće je izvršiti na ovom linku, do 31. decembra 2013. godine.