Kultura
0

Forum Ars Aevi 2006

Sarajevo-x.com / Ars Aevi
Projekt Ars Aevi, čiji je cilj izgradnja regionalnog Muzeja/Centra savremene umjetnosti u Sarajevu, u narednoj sedmici ulazi u novu, operativnu razvojnu fazu koja će biti obilježena događajima pod nazivom “Forum Ars Aevi 2006”.

Prestižna internacionalna kolekcija djela najznačajnijih umjetnika svijeta koju je Ars Aevi u saradnji sa evropskim muzejima i centrima za savremenu umjetnost formirao za sarajevski Muzej uskoro će dobiti svoj novi izložbeni prostor. Nakon tri godine neizvjesnosti, kroz koje su “vrata” Kolekcije Ars Aevi ostala zatvorena za posjetioce, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, u saradnji sa ministrom za privredu Abidom Šarićem, predložio je Vladi Kantona Sarajevo da, u dogovoru sa generalnim direktorom Centra Skenderija Suadom Džindom, donesu odluku o rekonstrukciji 1500 m2 prostora južnog krila Doma mladih Centra Skenderija. U ovom prostoru Kolekcija Ars Aevi će biti smještena, zaštićena i u formi izložbenog depoa ponovo otvorena za zainteresirane posjetioce iz Sarajeva, regiona i svijeta, u predstojećem četverogodišnjem periodu 2006–2010, do izgradnje “prvog bloka” Muzeja/Centra Ars Aevi, prema arhitektonskim projektima Renza Piana. Sredstava namijenjena za zaštitu Kolekcije Ars Aevi i rekonstrukciju njenog izložbenog prostora obezbijedila je Vlada Italije posredstvom UNESCO-a, uz saradnju Ambasade Italije u Sarajevu i Ambasadora Alessandra Fallavollite. Inauguracija ovog izložbenog prostora u rekonstrukciji, koji je projektovao arhitekta Amir Vuk, bit će zvanično održana u četvrtak, 14. septembra.

Istoga dana, planirana je i javna prezentacija preliminarnog arhitektonskog projekta arhitekte Renza Piana na terenu-lokaciji Ars Aevi na Vilsonovom šetalištu, koji će konačno biti inauguriran za izgradnju sarajevskog Muzeja savremene umjetosti. Nakon šest godina čekanja na rješavanje administrativnih procedura, lokacija Ars Aevi je postala vlaništvo Kantona Sarajevo i time su stvoreni preduvjeti za izradu izvedbenih projekata i formiranje fondova za izgradnju Muzeja Ars Aevi. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa ohrabrilo je i prve investitore za izgradnju ovog objekta, te će u programu “Foruma Ars Aevi 2006” biti upriličeno i potpisivanje Memoranduma o izgradnji prvog bloka Muzeja/Centra Ars Aevi koji će sa premijerom Kantona Sarajevo Denisom Zvizdićem potpisati predsjednik Regiona Toskana Claudio Martini.

Ostali sadržaji Foruma Ars Aevi 2006 bit će najavljeni u narednim danima. Programi Foruma Ars Aevi 2006 dio su projekta “Kanton Sarajevo – Evropski region 2006. godine”.