Sarajevo
0

Fondacija poziva na priključenje u obnovu Isa-begove zavije

FENA
Unutrašnjost tekije (Foto: Sarajevo-x.com)
Unutrašnjost tekije (Foto: Sarajevo-x.com)
Upravni odbor Vakufa/Fondacije "Isa-beg Ishaković" iz Sarajeva poziva sve institucije, pojedince i zainteresirane građane da se uključe u skori projekt obnove prirodno-graditeljske cjeline Isa-begova zavija, kao budućeg duhovnog i kulturnog središta i popularne turističke destinacije na prostoru sarajevske regije.

U saopćenju Vakufa/Fondacije navodi se da narednih dana počinju pripreme za realizaciju druge faze arheoloških istraživanja pod patronatom i stručnim rukovodstvom Državne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika na prostorima zavije, kao i čišćenje, uređenje i zaštita svih dvanaest pećina koje se tu nalaze, nekoliko vrela, derviškog puta jorgovana, mezarluka i ostalih sadržaja kako bi ovaj spomenik duhovnosti i kulture bio dostupan posjetiteljima iz zemlje i svijeta.

Podršku projektu dale su brojne institucije, organizacije i udruženja građana iz zemlje i svijeta i Gradska uprava Sarajeva.

U pismu koje je Vakufu/Fondaciji uputio pomoćnik gradonačelnika Sarajeva Ramiz Kadić ističe se da Gradska uprava stoji na stanovištu kako ni po koju cijenu ne treba odustati od projekta etapne revitalizacije Isa-begove zavije, što će ujedno biti najadekvatniji spomenik Isa-begu Ishakoviću, osnivaču grada Sarajeva.

Vakuf/Fondacija "Isa-beg Ishaković" uime svih organizacija koje se bave zaštitom i revitalizacijom ovog kulturno-historijskog spomenika najveće kategorije ističe da će ovaj kompleks biti ponovno sagrađen, u izvornom obliku, na izvornom mjestu, izvorne namjene i od izvornih materijala.

Odbijamo sve prijedloge nedobronamjernih pojedinaca i "minderskih lobija" o nekakvom izmještanju tekije ili drugih sadržaja zavije na druge lokacije, jer takve sulude ideje i njihovi promotori podrazumijevaju da bi sutra Carevu džamiju, Katedralu ili Vijećnicu mogli rastaviti u dijelove i prenijeti na Bjelašnicu, Trebević ili neku treću lokaciju, što je mimo zdravog razuma, stav je UO-a Vakufa/Fondacije "Isa-beg Ishaković".

Upravni odbor poziva zainteresirane za učešće ili pomoć u realizaciji ovog projekta da posjete sjedište Vakufa/Fondacije u Isa-begovoj Kudret pećini na Bentbaši, kako bi se upoznali s trenutnim i budućim aktivnostima.

Poziva i prosvjetne radnike da u okviru nastavnog plana i programa svojim učenicima predvide čas historije i posjete prostoru zavije gdje se za sve zainteresirane, u sklopu organiziranih posjeta spomen-području, pećinama i drugim sadržajima, prikazuje i prigodan dokumentarni film Vakufa/Fondacije o nastanku Sarajeva, vrijednostima naše tradicije i kulture i liku i djelu gazi Isa-bega Ishakovića.