BiH
66

Fondacija "Kemal Bakaršić" traži od Parlamenta FBiH izmjene Zakona o bibliotekarstvu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fondacija/Zaklada "Kemal Bakaršić" uputila je pismo zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kojim ih je pozvala da izmjene Zakona o bibliotečkoj djelatnosti što prije dođu na dnevni red ovog zakonodavnog tijela.

U pismu, koje potpisuje predsjednik UO Dragan Marković, naglašeno je da je još u februaru ove godine Parlament usvojio izmjene člana 18. u formi nacrta, a kako je dosad bilo dovoljno vremena za sve zainteresirane da uzmu učešća u javnoj raspravi, i kako su stručne udruge dostavile predlagaču, zastupniku Dennisu Gratzu svoje prijedloge – ne postoji razlog da se dalje odgađa sa uvrštavanjem ovih izmjena na dnevni red.

Iz Fondacije su podsjetili da na februarskoj sjednici nijedan zastupnik nije osporio činjenicu da je postojeći Zakon o bibliotečkoj djelatnosti u svom članu 18. poguban za diplomirane bibliotekare, jer ih diskriminira prilikom konkurisanja za posao izjednačavajući ih s licima koja nemaju završen studij bibliotekarstva.

Fondacija podržava izmjenu člana 18. u smjeru da da prednost na konkursima za zapošljavanje imaju diplomirani bibliotekari sa položenim stručnim ispitom, a da lica koja nisu diplomirani bibliotekari mogu dobiti posao samo u slučaju da se na konkurs ne prijavi nijedan diplomirani bibliotekar.

Fondacija/Zaklada "Kemal Bakaršić" postoji u znak sjećanja na ime profesora sa Katedre za bibliotekarstvo i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu – Kemala Bakaršića, stručnjaka iz oblasti bibliotekarstva i informacionih znanosti. Osnovana je sa osnovnim ciljem, a to je: razvoj, promovisanje i, prvenstveno, podsticanje mladih ljudi u praksi i bibliotečkoj struci.