Kultura
26

Fišo: Uskoro završetak radova u Muzeju opsade i odbrane Sarajeva 1992.-1995.

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila Odluku o dopunama Odluke o usvajanju projekta "Opsada i odbrana Sarajeva 1992.-1995. godine“.

U okviru realizacije inicijative Udruženja građana "Zelene beretke“ Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad sačinjen je tekst ove odluke, u koju se unosi Podprojekat stavljanja u funkciju i dovršetka sanacije spomen obilježja “Muzej opsade i odbrane Sarajeva 1992.-1995. godine”.

Nosioci aktivnosti su Fond Memorijala Kantona Sarajevo, JU “Muzej Sarajeva”, Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo za boračka pitanja KS i općina Stari Grad.”

Ovom prilikom kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo istakao je da je ovo ministarstvo u projekt uložilo 200.000 KM i da će se donošenjem ove Odluke nastaviti realizacija projekta turističke ponude odbrane i opsade Sarajeva.

Ocijenio je da je potrebno još 30.000 KM da se upotpuni postavka u Muzeju opsade o odbrane Sarajeva, gdje će, kako predviđa, radovi krenuti od jeseni.

"Muzej se prostire na tri etaže. U podzemnoj sali bit će postavljene video projekcije i druge animacije koje će prikazivati događaje tokom opsade Sarajeva", rekao je Fišo, dodajući da će Muzej biti u nadležnosti Fonda Memorijala Kantona Sarajevo.

Realizacija projekta, kaže, podrazumijeva zapošljavanje "akademski obrazovanih mladića i djevojaka šehidskih porodica i ratnih vojnih invalida“ u smislu obavljanja pripravničkog staža.

Muzej bi trebao sadržavati postavke uređene pod nadzorom JU “Muzej Sarajeva” i dio povremenih postavki, koje bi prikazivale različite uglove događaja u periodu od 1992. do 1995. godine, počev od stradanja branitelja i civila do predmeta koji su nastajali tokom agresije za potrebe preživljavanja stanovnika.

Objekt spomen obilježja “Muzej opsade i odbrane Sarajeva 1992.-1995. godine” nalazi se u ulici Obala Kulina bana, preko puta Latinske ćuprije.