Kultura
0

"Fine mrtve djevojke" u Sarajevu

Klix.ba
Od četvrtka, 6.februara 2003. godine, na repertoaru kina <i>Obala Meeting Point</i> će se, uz <i>Sweet Home Alabama</i> naći i film <b>Dalibora Matanića</b> <i>Fine mrtve djevojke</i> koji je hrvatski kandidat u utrci za nominaciju za Oscara 2003. Riječ je o filmu koji demistificira malograđansko društvo (u ovom slučaju zagrebačko) i prikazuje današnji Zagreb kao matricu društva koje "samoinicijativno gradi svoju top listu negativnih osobina", te nemilosrdno kritizira društvo u kome je "fašizam prihvatljiviji nego homoseksualizam".

Netolerancija i primitivizam su opće sociološke teme na koje film obraća paznju, a postratno drustvo kopča sa gledaocima na cijelom prostoru bivše Jugoslavije.

Ovo je film o dvije zaljubljene djevojke koje unajmljuju stan u jednoj tipičnoj zagrebačkoj četvrti, uvjerene da su tako ostvarile san o mirnom kutku za sebe.Ispostavit će se da su otvorile vrata pakla jer Zagreb više nije tako gostoljubiv kakvim se činio.

A film Fine mrtve djevojke je zapravo nemilosrdna i otvorena kritika zagrebačkog postratnog društva gdje se "malogradjanske duše sukobljavaju na vrlo uskom prostoru". To je priča o zaboravljenim vojnicima Domovinskog rata, o Crkvi koja se priklonila politici, o "skinsima" kao jednom od simbola bezdušnosti modernog društva.

Film Fine mrtve djevojke je na prošlogodišnjoj Puli osvojio 7 nagrada (5 "Zlatnih arena", Nagradu kritike i Nagradu publike), a ove godine je hrvatski kandidat u nominaciji za Oscara. Sa velikim uspjehom je prikazan i u okviru 8. Sarajevo Film Festivala.

U glavnim ulogama: Olga Pakalović, Nina Violić, Inge Appelt, Krešimir Mikić, Ivica Vidović, Milan Štrljić.