Kultura
5

Finci: U Zemaljskom muzeju ima mnogo kršenja zakona i kriminalnih radnji

FENA
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Privremeni upravni odbor Zemaljskog muzeja BiH koji je nedavno imenovala Vlada Federacije BiH sastao se već nekoliko puta te već priprema sve potrebne dokumente radi izlaska iz krizne situacije. Muzej je nacionalni spomenik BiH i već 20 mjeseci je zatvoren za oči javnosti, a osnovna funkcija muzeja je da izlaže ono što ima, a ne da kulturnu baštinu BiH drži zatvorenu - kazao je Agenciji Fena član privremenog Upravnog odbora Jakob Finci.

Iako je bio predviđen sastanak s uposlenicima muzeja, oni, nažalost, nisu prihvatili da razgovaraju sa članovima privremenog Upravnog odbora, zbog čega nisu mogli ući u muzej niti vidjeti kakvo je stvarno stanje s artefaktima.

"Ostaje nam samo da se nadamo da su svi eksponati još na mjestu, i sigurno prilično zanemareni nakon 20 mjeseci zatvorenosti, jer dovoljno je da u vlastitoj kući sedam dana ne obrišete prašinu pa se zna na šta sve to onda liči. A tek možemo zamisliti kako eksponati od kojih su neki vijekovima stari trpe ovakvu situaciju gdje ljudi koji su do sada bili zaduženi da se brinu o njima ništa ne rade", smatra Finci.

Podvlači da ni uposlenicima muzeja nije lako jer su već mjesecima bez plaće, međutim, smatra da zasigurno odgovor na tu situaciju nije zatvaranje muzeja i zanemarivanje svoje dužnosti.

Finci ocjenjuje da je teško sada reći kako će ova situacija biti završena, posebno jer su zbog nedavnih poplava određeni novci koji su bili predviđeni za ove aktivnosti kao prioritet preusmjereni za saniranje posljedica te prirodne katastrofe.

"Ipak, sredstava za muzej sigurno ima, međutim, čini se da nedostaje dobre volje uposlenika muzeja koji su sasvim bespravno 4. oktobra 2012. godine zatvorili muzej. Niti su proglasili štrajk niti su bilo šta drugo uradili, nego su jednostavno stavili ključ u bravu, prestali dolaziti na posao i tako ta situacija traje već 20 mjeseci", ističe on.

Navodi da članovi Upravnog odbora zajedno s drugim nadležnim organima u BiH i Federaciji pokušavaju da iznađu pravi red poteza u rješavanju ove situacije da bi sve bilo u skladu sa zakonom.

"Jer očito je da tu ima i mnogo kršenja zakona, a čak vjerovatno i kriminalnih radnji od uposlenika Muzeja, pa se na svemu tome radi. Jer, kriminal je kada oštetite nacionalni spomenik zakucavanjem dasaka u njegova ulazna vrata, drugo što ga držite zatvorenog suprotno pravilniku muzeja, a treće kada otmete imovinu koja pripada svima nama onda se postavlja i pitanje ima li tu uopće pravnih radnji koje se mogu opravdati ili se ide dotle da se to može okarakterisati svojevrsnim terorizmom", mišljenja je Finci.

Također podvlači da je do ulaska u Muzej i kompletnog uvida u stanje s artefaktima i sva ostala pitanja vezana za djelatnost ove muzejske institucije veoma teško govoriti, zbog čega bi bilo neuputno davati bilo kakve procjene.

"Da stvar bude teža, uposlenici još jedino priznaju svog v.d. direktora koji je još i prije zatvaranja muzeja ustvari napustio taj muzej i zasnovao radni odnos na Filozofskom fakultetu u Sarajevu", podvukao je Finci.

Planirano je da u narednom periodu članovi Upravnog odbora održe sastanak s predstavnicima Vade Federacije BiH, nakon čega će na konferenciji za medije obavijestiti javnost o kompletnoj situaciji u vezi sa Zemaljskim muzejom BiH.