Festival u Puli
0

Filmu "Metastaze" velika Zlatna arena

FENA
Velika Zlatna Arena za najbolji film ovogodišnjeg 56. Festivala igranog filma u Puli dodjeljuje se filmu "Metastaze" redatelja Branka Schmidta, odluka je to ocjenjivačkog suda Nacionalnog natjecateljskog programa koja je obznanjena na današnjoj konferenciji za novinare u festivalskom centru u Puli.

Po riječima predsjednika Ocjenjivačkog suda Zrinka Ogreste film se nametnuo kao osobita psihološka studija skupine urbanih marginalaca obilježenih brojnim ožiljcima ovdašnje zbilje te se ujedno odlikuje besprijekornim osjećajem za organizaciju kadra i scene kojima je ostvario uvjerljivo prožimanje dokumentarističkih i igranih komponenti. Nagrada će biti uručena Stanislavu Babiću, producentu filma.

Zlatna vrata Pule po ocijeni publike u Areni pripala je filmu "Vjerujem u anđele" redatelja Nikše Sviličića.

Zlatna Arena za režiju pripala je Zvonimiru Juriću i Goranu Deviću za film "Crnci" dok je Zlatna Arena za scenarij dodijeljena Antoniu Nuiću za film "Kenjac".

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Dijani Vidušin za ulogu Ines u filmu "Ljubavni život domobrana" redatelja Pave Marinkovića, dok je za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljena Leni Politeo za ulogu Babe u filmu "U zemlju čudesa" redatelja Dejana Šorka.

Nagrada Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Reneu Bitorajcu za ulogu Krpe u filmu "Metastaze", dok je za najbolju sporednu mušku ulogu dodjeljena Nikši Butijeru za ulogu Šarana u filmu "Crnci".

Zlatnu Arenu za scenografiju osvojio je Velimir Domitrović za film "Ljubavni život domobrana", za glazbu je dodijeljena Srđanu Guliću Gulu za glazbu u filmu "Kenjac" redatelja Antonia Nuića dok je Zlatna Arena za montažu dodijeljena Dubravku Slunjskom za film "Ljubavni život domobrana".

Posebna Zlatna Arena za masku dodijeljena je Jasni Rosini za film "Metastaze", Zlatnu Arenu za kostimografiju dobila je Doris Kristić za film "U zemlji čudesa", dok je Zlatna Arena za kameru dodijeljena Mirku Pivčeviću za film "Kenjac". Posebnu Zlatnu Arenu za ton dobila je Dubravka Premar za montažu zvuka u filmu "Crnci".

Vjesnikova nagrada Breza za najboljeg debitanta ove godine dodijeljena je Lani Barić za glavnu žensku ulogu u epizodi "Žuti mjesec" redatelja Zvonimira Jurića u omnibusu "Zagrebačke priče" dok je nagrada Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društva filmskih kritičara za najbolji hrvatski dugometražni igrani film dodijeljena redatelju filma "Kenjac" Antoniu Nuiću.

Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji igrani film u Međunarodnom programu ovogodišnjeg 56. Festivala u Puli koju također dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara pripala je redatelju filma "Ljubavnici" Jamesu Grayu. Nagrada Žirija mladih filmofila za najbolji film Međunarodnog natjecateljskog programa dodijeljena je Costi Gavrasu, redatelju filma "Raj je zapadno", dok je za nagrada istog žirija za najbolji film Nacionalnog natjecateljskog programa pripala Branku Schmidtu, redatelju filma "Metastaze".

Sve nagrade bit će dobitnicima uručene večeras u pulskoj Areni.