Kultura
0

Filmski radnici BiH protestvuju protiv hapšenja Jafara Panahija

Sarajevo-x.com
Jafar Panahi (Foto: AFP)
Jafar Panahi (Foto: AFP)
Udruženje filmskih radniika Bosne i Hercegovine, Sarajevo Film Festival, te producentske kuće Deblokada, Refresh, SCCA/Pro.ba, Dokument i drugi, najoštrije osuđuju hapšenje renomiranog iranskog reditelja Jafara Panahija, stoji u saopštenju koje su poslali na našu adresu.

Panahija su u ponedjeljak 1. marta uhapsile iranske snage sigurnosti koje su ga odvele na nepoznato mjesto, navedeno je u saopćenju koje su prenijeli strani mediji. Također mu je bilo zabranjeno da prisustvuje ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu gdje je bio pozvan kao počasni gost.

Jafar Panahi je jedan od značajnijih iranskih filmskih autora u svijetu. 1995. godine osvojio je Zlatnu kameru za film "Bijeli balon", a 2000. godine Zlatnog Lava u Veneciji za film KRUG. Njegov film "Offside" dobitnik je Srebrenog medvjeda 2006. godine u Berlinu.

Jafar Panahi jedan od značajnijih gostiju Sarajevo Film Festivala, 2001. godine predstavio je svoj nagrađivani film "Krug", a prvi Sarajevo Film Festival otvoren je njegovim filmom "Bijeli balon".

Ovom prilikom izražavamo zabrinutost zbog Panahijevog hapšenja, te osuđujemo svaki čin kojim se uskraćuje umjetnička i građanska sloboda, te narušavaju osnovna ljudska prava, poručuju bh. filmski radnici.