Kultura
51

Filmovi Oggija Tomića, Danisa Tanovića i Adija Hasanovića dobitnici nagrade Zlatna jabuka

Klix.ba
"U potrazi za porodicom" - dokumentarni film Chrisa Leslieja i Oggija Tomića, "Epizoda u životu berača željeza" - igrani film Danisa Tanovića i "Mama" - kratkometražni film Ada Hasanovića, osvojili su Zlatne jabuke na jedanaestom godišnjem Bosanskohercegovačkom Film Festivalu (BHFF), koji je održan od 1. do 3. maja u kinu Tribeca u New Yorku.

Nagrade su dodijeljene na svečanosti povodom zatvaranja festivala u subotu, 3. maja, u sali Varick.

Film "Epizoda u životu berača željeza" osvojio je nagradu BHFF žirija za najbolji dugometražni film. Film "Mama" osvojio je nagradu žirija za najbolji kratkometražni film, a dokumentarac "U potrazi za porodicom" je osvojio nagradu žirija za najbolji dokumentarni film.

Filmove je odabrao žiri kojeg su ove godine činili reditelj i fotograf Harun Mehmedinović, koji živi i radi u Los Angelesu, međunarodno priznati umjetnik Nebojša Šerić Shoba, te filmski reditelj i multimedijski umjetnik iz Brooklyna Amir Husak. Husak je bio prisutan na završnoj svečanosti da objavi dobitnike Zlatnih jabuka.

O ovogodišnjoj selekciji filmova, Mehmedinović je rekao da misli da je "Epizoda u životu berača željeza", ubjedljivo najbolji Tanovićev film.

"Prilično je dobar uzorak vrste filma koju priželjkujem da i drugi reditelji pokušaju. To bi bilo da nađu ljude koji su zanimljivi a nisu glumci, zaborave na pisanje scenarija i prepuste sve improvizaciji i spontanosti”, izjavio je Mehmedinović.

Ado Hasanović, čiji je film "Mama" osvojio Zlatnu jabuku za najbolji kratkometražni film, zahvalio se žiriju BHFF-a na nagradi.

“Ovo je nagrada za sve koji su radili, učestvovali i podržali film. Posebno želim da se zahvalim svima koji su vjerovali u moj trud i rad”, rekao je Hasanović.

Uz nagradu žirija za najbolji dokumentarni film, “U potrazi za porodicom” je također osvojio nagradu publike za najbolji film. Režiser Chris Leslie primio je obje nagrade na svečanosti povodom zatvaranja festivala. Leslie je rekao da je "veoma sretan" i dodao da "je samo prikazivanje filma na BHFF-u u New Yorku velika čast".

Oggi Tomić, čija je životna priča predmet filma, rekao je: "To što imamo njujoršku premijeru i to što se takmičimo sa drugim režiserima i filmovima je počast, ali da osvojimo ne samo jednu, nego dvije nagrade je potpuno prevazišlo moja očekivanja".

Filmovi prikazani na ovogodišnjem BHFF-u su odabrani između 33 prijave iz 10 država: Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Holandije, Finske, Velike Britanije, Francuske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Za tri kratkometražna filma, "Trideset i prvi maj", "Bosnia in Our Hearts" (Bosnien i våra hjärtan) i "Fasunga" prikazivanje na ovogodišnjem BHFF-u je bila svjetska premijera. Film "Tales from a Forgotten City" se premijerno predstavio u SAD-u. Za film “U potrazi za porodicom” prikazivanje na festivalu je bila njujorška premijera.

Ostali filmovi uvršteni u program su "Krugovi", "Obrana i zaštita", "Sa Mamom", "Beško", "Vita Mulier", "Rana koja se krije", "Samo da pogledam", "Trnopolje, jedno zaboravljeno ljeto" i "Nek je živa glava".

BHFF je projekat dvije neprofitne organizacije, Akademija Bosne i Hercegovine, i Radio Glas Bosne i Hercegovine. Izvršni odbor u potpunosti čine volonteri, saopćeno je iz BHFF-a.