Kultura
0

Filmovi, izložba i koncert na repertoaru Sarajevske zime

FENA
Umjetnici iz Danske večeras će u UNITIC-u u okviru programa Festivala "Sarajevska zima" upriličiti razgovor o djelu danske književnice Karen Blixen, uz projekciju filma "Babettina gozba" rađen prema njenoj knjizi u režiji Gabriel Axel (1987. godina).

Đurđica Sorensen uz Danske istaknula je na današnjoj konferenciji za medije Festivala da je namjera ovog skupa i projekcije filma pokazati ko je bila Karen Blixen u danskoj književnosti, ali i općenito, kako je danas čitati, te šta ona znači danas u ovoj zemlji.

Govoreći o danskoj kinematografiji, Ivan Sorensen naglašava da je filmska škola pokrenuta u ovoj zemlji 70-ih godina prošlog stoljeća.

"U tom je periodu danski film doživio značajne promjene. Taj put je jedna bajka, a to mu je uspjelo jer je realiziran u duhu slobode", istaknuo je Sorensen.

U Galeriji Novi hram večeras će u okviru festivalskog programa biti otvorena i izložba studenata master studija Akademije likovnih umjetnosti iz Banje Luke. Predstavit će se šest autora koji će izložiti po jedan kompleksan rad.

Kustos izložbe i likovni kritičar Siniša Vidaković naglašava da je izložba nastala spontano, te da je svih šest autora poteklo s iste akademije, ali da svi ujedno imaju različite poetike i govore.

"Svi autori su veoma osviješteni u svom radu, ne zaboravljaju korijene savremene umjetnosti. Bave se tradicionalnim likovnim tehnikama, ali ih kombiniraju s instalacijom i drugim vidovima moderne umjetnosti", kazao je on.

Podvukao je također da su radovi ovih studenata apolitični. Priča je čisto likovna i osvjedočuje da ne postoje ni lokalne ni globalne granice, te da je njhov jezik univerzalan i prepoznatljiv.

Ženski vokalni ansambl "Corone" večeras će u Ateljeu "Figure" prigodnim koncertom obilježiti 20 godina postojanja, koji će i predstavljati priču o ansamblu kroz taj period.

U multipleks kinu Cinema City večeras će biti otvorena Revija filmova zemalja Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) poljskim ostvarenjem "Bitka za Varšavu 1920." u režiji Jerzyja Hoffmana. Film je rađen u 3D tehnici.