Kultura
1

Filmovi i izložbe na repertoaru Modula Memorije

FENA
Kulturološki program Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS bit će nastavljen 3. maja izložbom o spomenicima revolucije te prikazivanjem triju filmova.

Performans "Slučajni prolaznici pod opsadom" koji je trebao biti održan 2. maja je zbog tehničkih razloga partnera u projektu otkazan, dok je prolongirana i projekcija filma "Tahrir Place" reditelja Stefana Savone, koji će na dan kad se film trebao prikazati na Modulu Memorije biti u Rimu da bi preuzeo italijansku kinematografsku nagradu "Donatello".

Izložba "Spomenici revolucije u BiH" čiji su autori Branimir Prijak i Nedim Zlatar, bit će postavljena u Historijskom muzeju BiH. Izložba fotografija govori o odnosu ovih naroda prema velikom i skorom dijelu historije i načina na koji spomenik kao pojava funkcionira u određenom teritoriju.

A 4. i 5. maja u Art kinu Kriterion bit će prikazani filmovi "Mirni dani u Sarajevu" Francoisa Lunela, snimljen u opkoljenom Sarajevu, te premijera filma "Uspomene 677" Mirka Pinccelija, nastao u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja.

Film obrađuje temu postkonfliktnog društva u kome odrasta troje mladih ljudi iz različitih etničkih grupa u BiH (Kemal, Tatjana i Luka) i koji su imali indirektno iskustvo rata.

Osim toga film se bavi i sudbinom trojice bivših logoraša iz triju različitih etničkih grupa, koji su imali direktno iskustvo rata.

Filmski program bit će završen 6. maja u SARTR-u, projekcijom filma "No name" autorice Julie Biro o poznatom sarajevskom fotografu Milomiru Kovačeviću Strašnom.

Modul Memorije bit će završen 8. maja izložbom predmeta djece poginule u opkoljenom Sarajevu 1992.-1996. autorice Arme Branković-Tanović u saradnji s Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1996.

Želja organizatora je da kroz predmete (crteže, dnevnike, odjeću, igračke) održe sjećanje na naše nastradale mališane, te odaju počast ovim nedužnim žrtvama agresije na Sarajevo i BiH, navodi se u saopćenju MESS-a.