Kultura
3

Filmom "Okupacija, 27 slika" otvoren Takmičarski dokumentarni program SFF-a

FENA
Filmom "Okupacija, 27 slika" reditelja Pave Marinkovića danas je u multipleks kinu Cinema city otvoren Takmičarski dokumentarni program 19. Sarajevo Film Festivala.

Ovo ostvarenje koje je prikazano izvan konkurencije priča je o kontroverznom hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću čiji je film "Okupacija, 26 slika" snimljen 70-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme bivše Jugoslavije izazvao burne i suprotstavljene reakcije i kritike, kao i mnoga njegova kasnija ostvarenja.

Reditelj Pavo Marinković u ovom dokumentarcu, uz brojne sagovornike iz Hrvatske i Češke u koju je Zafranović dobrovoljno emigrirao, otvara pitanje koliko je taj hrvatski reditelj bio žrtva historijskih i političkih okolnosti ili samo kreativni i neshvaćeni stvaralac.

Publici su se po završetku projekcije poklonili reditelji Zafranović i Marinković, a nekoliko prigodnih riječi dali su i selektorica Takmičarskog dokumentarnog programa Rada Šešić i direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Marinković je kazao da je susret sa Zafranovićem bio slučajan, te da mu je veoma drag iako su potpuno različiti, estetikom i politički.

Zafranović je naglasio da su nakon upoznavanja dugo razgovarali o snimanju ovog filma, u želji da konačno rasvijetle sve kontroverze u vezi njegovog ostvarenja iz 70-ih godina prošlog stoljeća.

Za Mirsada Purivatru ovo ostvarenje govori o legendi ex jugoslovenskog filma koji se ne samo proslavio u kinematografiji bivše države, već i onoj evropskoj i svjetskoj. Ocijenio je da je Zafranović uvijek bio drugačiji i svoj, te da je uvijek filmove pravio na način kako je i želio.

Riječ je o premijernom prikazivanju ovog ostvarenja na tlu bivše Jugoslavije, nakon što je svjetsku premijeru imao u Češkoj.

SFF