Kultura
0

Film "Za one koji ne mogu da govore" u Bihaću

Klix.ba
Nakon Sarajeva, Zenice, Tuzle i Mostara, film "Za one koji ne mogu da govore" Jasmile Žbanić će se naći i na repertoaru bihaćkog multipleksa UNA i to od 15. novembra.

Tim povodom bit će održana specijalna projekcija koju će pratiti razgovor sa rediteljicom Jasmilom Žbanić te stručnjacima koji se bave podrškom žrtvama seksualnog nasilja.

Projekcija će se održati 15. novembra 2013. u 18:30 sati, a među gostima i ličnostima iz javnog života, prisustvovat će joj i britanski ambasador u BiH Nigel Casey. Diskusiju, koja će uslijediti odmah nakon projekcije, će moderirati novinarka Mersiha Drinjaković.

Film "Za one koji ne mogu da govore" premijerno je prikazan 7. septembra na 38. izdanju Toronto Film Festivala u selekciji Special Presentation, a svoju europsku premijeru je doživio na 61. San Sebastian Film Festivalu 26. septembra.

Film "Za one koji ne mogu da govore" je inspirisan stvarnom potresnom pričom australske umjetnice Kym Vercoe, koja posjećuje Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, ne znajući šta se u ovom gradu dešavalo tokom rata.

Autori scenarija su Kym Vercoe, Jasmila Žbanić i Zoran Solomun, a direktorica fotografije je Christine Maier. Uloge u ovom filmu ostvarili su Kym Vercoe, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Simon McBourney, Leon Lučev i Branko Cvejić.

Specijalna projekcija se organizuje uz podršku Britanske ambasade u BiH.